A húsvéti királypuccs - az utolsó magyar király visszatérési kísérlete

2021-03-25 | Budaörs
Film készült IV. Károly 1921. márciusi első visszatérési kísérletéről. A téma a "budaörsi csata" kapcsán (1921. október) kötődik városunkhoz, Budaörshöz is.

1918 novemberére a világháborút elveszítő Osztrák–Magyar Monarchia de facto megszűnt létezni – hiszen tartományaiban szinte már mindenütt a nemzeti tanácsok birtokolták a tényleges hatalmat –, ezért IV. Károly november 11-én császári, november 13-án pedig – az eckertsaui nyilatkozatban – magyar királyi minőségében is visszavonult uralkodói jogainak gyakorlásától. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy Károly nem mondott le trónjáról, csupán eleve elfogadta azt az államformát, amit a szuverén utódállamok később kiválasztottak (Ausztria köztársaság lett, és maradt egészen 1938-ig).

Miután november 16-án Magyarországon kikiáltották a Károlyi-féle népköztársaságot, ez egyet jelentett az uralkodói státusz megszűnésével, ám az 1919-es év viharaiban úgy alakult, hogy sem Károlyi Mihályék, sem a Kun Béla vezette kommunisták nem tudták megtartani a hatalmat. 1919 augusztusában már egy ellenforradalmi kurzus vette át az irányítást, mely – miután eltörölte az 1918 novembere óta született forradalmi intézkedéseket – visszaállította a királyságot, 1920 márciusában pedig – Horthy Miklós személyében – kormányzót állított az ország élére. A trón betöltéséről folytatott vitában komoly tábora volt azoknak, akik – például a revíziós remények okán – visszavárták a Habsburgokat Magyarország trónjára.

A Svájcban élő uralkodó maga is dédelgetett ilyen ambíciókat, 1921 márciusában pedig úgy látta, megfelelő az alkalom a visszatérésre, ezért váratlanul megjelent Szombathelyen, majd Budapestre utazott, hogy Horthyt lemondassa pozíciójából. A „húsvéti királypuccs” néven ismert próbálkozás végül megbukott a kormányzó ellenállásán, akit – kritikusai által gyakran emlegetett – esetleges hatalmi ambíciói mellett a kisantant erőteljes reakciója is arra a lépésre késztetett, hogy megtagadja az uralkodó parancsát. IV. Károly ugyanis – és vele együtt a legitimisták nagy része – nem vette figyelembe, hogy a trianoni utódállamok benne mint a Monarchia utolsó uralkodójában komoly veszélyforrást láttak, miként azzal sem foglalkozott, hogy visszatérésének hírére Prága, Bukarest és Belgrád egyaránt heves tiltakozásba kezdett, sőt, mozgósítást rendelt el a magyar határon.
(Forrás: rubicon.hu)

A Trónfosztott királyság című film premierjére március 26-án 21:00-kor kerül sor az M5 csatorna műsorán. A dokumentumfilm az Országház Filmműhely YouTube csatornán  is elérhető lesz március 27-től.

(SzK)

Megosztás