A kairói Teréz anya és a kopt egyház napjainkban

2023-03-13 | Budaörs
Az Iszlám Állam (ISIS) barbár kegyetlensége, fanatikus őrjöngése a világ figyelmének fókuszába hozta a kopt kereszténység addig sokak számára alig ismert világát. Amikor a vallásos fanatizmus 28, mindhalálig hűséges kopt keresztény férfi fejét vágta le, utolsó szavaik - Úr Jézus Krisztus! - Megváltójukban gyökerező bizalmukról tanúskodtak.

Maggie Gobran élettörténetén keresztül bepillantást kaphatunk a kopt kereszténység természetébe és valóságába. Az informatika egyiptomi professzor asszonya, Maggie Gobran a legszegényebbekért adta fel karrierjét. 25 éve száll síkra a nyomornegyedekben élőkért. És teszi ezt a kereszténység és az iszlám gyújtópontjában.

Felhagyta a korábban multinacionális nagyvállalatoknál végzett marketingmenedzseri, illetve a Kairói Amerika Egyetemen folytatott informatika-professzori karrierjét, immár több mint 30 éve segít a kilátástalan helyzetben lévő – sok esetben árva – gyerekeken: 1500 munkatársával 32 ezer családot látogat meg hetente. Az egyiptomi Teréz anyának is nevezett „Maggie mama” a nyomornegyedekben és szeméttelepeken tengődő több ezer gyermek oktatásáról, felemelkedéséről és szegénységből való kitöréséről gondoskodik fáradhatatlanul. 1993 óta 95 óvodát hozott létre, többségükben ambuláns klinika is működik, emellett öt szakmunkásképző intézetet is működtet.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságának vezetője pénteken Nobel-békedíjra terjesztette fel az egyiptomi kopt keresztény Maggie Gobrant. A Maggie mamaként ismert asszony – mint az államtitkár bejelentésében fogalmazott – a szegénység elleni fellépés hiteles tanúja.

Amikor 2018-ban Egyiptomban jártam, hogy az El-Minya-i terrortámadás áldozatainak hozzátartozói számára nyújtsam át a magyar kormány adományát, volt szerencsém Maggie mamával is találkozni, aki ajándékképpen rám bízott egy karkötőt, hogy mindig emlékeztessen a szükséget szenvedők melletti kiállásra. Azóta is büszkén viselem ezt, és hálás vagyok, hogy személyesen is megtapasztalhattam, mekkora szeretet, áldozatkészség és elköteleződés húzódik meg a mögött az alázatos, hatalmas és pótolhatatlan szolgálat mögött, amit 71 évesen is vállal”- mondta Azbej Tristan.

A kopt ortodox egyházról: Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb szervezete. A 15 millió követőjét őskeresztényeknek is nevezik. Az arab uralom alatt elnyomásoknak voltak kitéve, de mind a mai napig fennmaradtak.

A 20 század közepén figyelemre méltó esemény csöndesítette le a több évszázada tartó muszlim-kopt ellentétet. 1968-ban váratlanul fényjelenséget észleltek az egyik kopt templom tetején. Több éven keresztül tömegek állították, fényképezték a Zeitouni Szűz Mária-jelenést. Úgy tűnt ezekben az években, megbékél muszlim és keresztény.

A 21. század elején az általános arab forrongás alatt kiéleződött újra a muzulmán-kopt ellentét. Rendszerint a kopt keresztények a szenvedő fél. A muzulmánok, templomok előtt robbantanak, templomot gyújtanak fel, kővel dobálják a hívőket. A keresztény hívők szelídebb csoportja keresztet emel a magasba.

Budapesten a Szentséges Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templom, Magyarország első kopt temploma. A templomot 2011-ben III. Senuda, a kopt pápa szentelte fel az egyház püspökeivel együtt. A felszentelésen több száz hívő volt jelen Európa minden tájáról.

Forrás: Vasárnap.hu

s.k.

Megosztás