A katolikus óvoda felújított kapuja

2023-07-18 | Budaörs
Felújításra került a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Iskola óvodai épületegyüttes Szabadság úti fa kapuja a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében. Erről az örvendetes eseményről tájékoztatott Béresné Dajka Katalin óvodavezető.

A beruházást a Székesfehérvári Egyházmegye, mint az intézmény fenntartója valósította meg, a Miniszterelnökség támogatásával. A helyi védettségű homlokzaton elhelyezkedő kapu felújítása mellett a beruházás során az óvoda több része is megújult, ezzel biztosítva a korszerű gyereknevelési környezetet. A beruházás tervezője az UV Építész Stúdió Kft. volt, a kivitelezést 2022. októberében kezdte el a GNR Építő Kft., a kapu felújítását alvállalkozóként Lőrinczi Botond Lehel fafaragó mester végezte.

A fa kapuzat felújításának fő szempontja volt az eredeti fa tartószerkezet, az ajtó frízek, vasalatok és eredeti zárszerkezet megtartása. A díszítő faragások és keretező szegélylécek a rossz állapotuk miatt szinte teljes egészében újragyártásra kerültek. Ez magában foglalja a három központi motívum újrafaragását és a fillung betétek kicserélését is. A kapu szín kiválasztásnak szempontjai voltak a meglévő homlokzat, és a fa nyílászárók színével való harmonizálás. Továbbá a kapu műhelyben történő felújítása közben láthatóvá vált régi színek is figyelembe lettek véve. Ezek alapján a végleges szín kiválasztása a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Főépítészi irodájának bevonásával történt meg. A felületkezelés több rétegben készült, alapozó és fedő festékkel mely UV és időjárásálló.

Az előző felújítás 2006-ban történt, sajnos a túlzott napsütést, UV sugárzást nem bírta tovább a kapu. Mindenképpen ragaszkodtunk az eredeti kapu megtartásához,így sikerült megmenteni azt az utókor számára.

A kapu 89 évvel ezelőtt.

Az óvoda közössége nagyon örült a döntésnek és mindannyian izgatottan vártuk az elkészülését. A szülőktől, családoktól több visszajelzés érkezett arról, hogy csodálatosan sikerült a felújítás. Reméljük, sokáig élvezhetjük a szépségét!

Úgy legyen!

s.k.

Megosztás