A kert hálás dolog

2021-06-21 | Budaörs
Az idén is meghívta az érdeklődőket a budaörsi fűszeres-virágos kertjébe Lechner Judit biokertész. Ki nem hagytam volna a látogatást, mert Judittól mindig tanulok újat, érdekeset.

A nagy melegben enyhülést adott a diófa jótékony árnyéka. Az alatt gyülekeztünk, nem csak budaörsiek, hanem más településekről is érkeztek érdeklődők.

Judit kérdéseinkre elmondta, hogy a kertet 40 éve műveli, 20 éve vegyszermentesen. Évről évre változott a szerepe. Ebben az évben a virágok vannak többségben. Terített svédasztal a méhek, bogarak számára. Valamilyen növény mindig virágzik. A kertben jó szomszédságban fejlődnek a konyhakerti-, a gyógy- és fűszernövények, az évszaknak megfelelő kerti virágok. Tudományos nevén a biodiverzitás működik. Andrásfalvy Bertalan életgazdagságnak nevezte ezt az ideális állapotot.

Judit nem csak a bemutatott gyógynövény jótékony hatását ismertette, hanem gyűjtési praktikákat mondott és a történetéről is hallhattunk érdekességeket. Például a rómaiak is ismerték és használták már a rutát. A Csabaíre vérfűről megtudtuk, hogy a monda szerint Csaba királyfi e növényben talált gyógyírt vérző sebére és a katonái számára. Ez a növény Budaörsön is gyakori.

A virágok és a rovarok egymásra találása nagy lépés a természetben. – fejtette ki Judit a muskotályos zsálya és azt beporzó rovarok kapcsán.

A bejárás során minden kérdésünkre feleletet kaptunk.

Magától értetődő volt a kérdésünk: -Hányféle növény van a kertedben?

-160. – volt a válasz. -És ebben még nincsenek benne a gyomnövények.

Mert a kert egyes részében Judit meghagyja azokat is.

A leérett saláták helyére a paradicsompalánták kerültek, ez ilyenformán hasznos helykihasználás.

Természetes, hogy egy biokertben helyet kap a komposztáló, az esővízgyűjtő is.

Végezetül virágmagokat, palántákat kaptunk.

Felöltődve a látottaktól, hallottaktól vettünk búcsút Lechner Judittól.

s.k.

Megosztás