A kertbarátok júniusi találkozója

2021-07-03 | Budaörs
Június utolsó napján találkoztak a budaörsi kertbarátok Lechner Judit kertjében, ahol már nem először gyönyörködünk és hasznos tapasztalatokat szerzünk. A kert teljes nyári pompájában fogadta a látogatókat, Judit pedig a diófa jótékony árnyékában ültette le vendégeit.

Baráthné Bátai Beatrix, a budaörsi Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Körének elnöke köszöntötte a megjelenteket. A kör tagjai a tavalyi csendes év után ismét megtartják havi összejöveteleiket, amit nagyon hiányoltak, mert a tavaszi palántázás, növényvédelem, saját ötletek és tapasztalatok cseréje nagyon hasznos és szükséges számukra. Most a levendulaszüret, a zsályapalánták és a virágzó liliomok őszi szaporítása érdekelte a kertbarátokat. Elnökünk a tájfajta őszibarackok faiskolai listáját kínálta azoknak, akik még nem látták. Idén októberben 225 db két éves őszibarack-csemete érkezik, aminek nagy része már előzetes igény alapján elkelt. További igény esetén a 30 3650772 számon lehet érdeklődni.

 

 

Az elnökasszony tájékoztatójában elmondta, hogy a Budapesti Kertbarát Szövetség szeptember 3-án a Stefánia Palotában tartja a Pest-megyei kertbarátok kiállítását, melyre jelentkeztünk és a tervek szerint elvisszük az általunk termelt földi javakat – ezáltal egyben bemutatnánk kertbarátkörünket is az érdeklődőknek.

Nincs két egyforma év az időjárás szempontjából sem. Az idei év kihívásai – a hideg tavasz, a mostani szárazság – milyen feladatok elé állítják a kertészeket? – kérdeztem Juditot.

A hideg tavasz inkább csak késleltetett mindent, de viszont elmaradtak a májusi fagyok, ennek is lehet örülni! A saláták viszont nagyon szerették ezt az időjárást, naponta kerültek a konyhára, csak június végén fogytunk ki belőlük. A helyükre már bazsalikom, paradicsom került, akik eddig a cserépben várták a sorukat.

A szárazság ellen lehet talajtakarással is tenni, és – talán meglepő – a sekély kapálással, sarabolással is! A talaj hajszálcsöveit megszüntetve ezzel lezárjuk a felszínt, és megőrzi a nedvességet.

Kerted terményeit hogyan konzerválod télire?

A mélyhűtés kézenfekvő megoldás, de valójában nagyon energiapazarló! Minden pillanatban villamos energiát vesz fel a rendszerből. Jobb a befőzés hagyományos eljárása. A szárítás a leárnyékolt, jól átszellőző padlásszobában a nap, a szél energiáját felhasználva a fűszerek, gyógyteák tartósítására a leginkább környezetbarát megoldás. A nyári zöldfűszerek a paradicsomlébe kerülnek majd, különösen a bazsalikom zamatát lehet így megőrizni télire.

Miért érdemes kis kertet vagy akár egy balkont is hasznosítani?

-Erre a kérdésre többnyire a következő idézettel szeretek válaszolni:

Lippay János, a kedves jezsuita már a XVIII. században, a pozsonyi érseki kert krónikásaként szenvedélyesen érvelt a kertészkedés mellett: „…Ha ki pedig a kertnek hasznát akarná fontba vetni, és abbúl ítélné nem méltónak, hogy emberséges ember abban foglalná elméjét, s fáradságát töltené; mivel az igen csekély hasznot hajt: fölötte meg botlanék. Mert vallyon, mi lehet ez világon hasznossabb az embernek, mint maga életének hosszabbítása: egészségének oltalmazása: fáratt erejének meg-nyúgosztása: súlyos gondgyainak enyhítése: és minden tagjainak vigasztalása? Azt pedig sohúlt inkább föl nem talállya, mint az kerti mulatságban…”Igen, azt hiszem, ez ma sincs másként.

Tapasztalatokkal gazdagodva, jóleső érzéssel búcsúztunk, és  mondtunk köszönetet a ház asszonyának.

s.k.

Megosztás