A koraszülöttek világnapja

2020-11-17 | Budaörs
Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek világnapja, november 17-én.

November 17-én, a koraszülöttek világnapján a korábban érkező babákat, az inkubátor mellett álló szülőket és azokat a kórházban dolgozó orvosokat, ápolókat ünnepeljük, akik oroszlánrészt vállalnak a küzdelemben.

Utóbbiak külön is dicséretet érdemelnek, hiszen a hazai egészségügy egyik sikersztorija a koraszülöttek megmentése. Az utóbbi évtizedekben kiépített koraszülött-ellátó centrumok hálózata ugyanis egyértelműen csökkentette a csecsemőhalandóságot Magyarországon, ráadásul úgy, hogy nem nőtt a későbbi tartós egészségkárosodások száma.

A várandósság 37. hete előtt világra jött babák számítanak koraszülöttnek. A szervezet kielégítő működéséhez legalább a 34. hetet el kellene érnie a magzatnak. Egy 35. hétre született, 2000 grammos koraszülött többnyire ugyanolyan életkilátásokkal rendelkezik, mint egy időre született baba.

Az 1500 gramm alatti születési súllyal világra jövő újszülöttekre hosszú – átlagosan 2-3 hónap – kórházi ápolás vár, és különleges bánásmódra van szükségük. A magyar Koraszülöttekért Országos Egyesület 2012 óta emlékezik meg valamilyen módon a koraszülöttek világnapjáról.

A koraszülött világnapot számos program tarkítaná, ha a koronavírus-járvány nem szólna közbe.

Ha támogatással járulna hozzá valamely alapítvány munkájához, az alábbi fotó helyszínéül szolgáló Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját ajánljuk, ahol kb. 2600 újszülött jön világra évente. Emellett bármilyen online támogatás jól jön a Peter Cerny Alapítványnak, amivel ön a beteg koraszülöttek mentését-szállítását és gyógyulását segítheti!

Forrás:internet

Megosztás