A Krisztus trilógia

2023-04-05 | Budaörs
"Sosem próbáltam isteni személyt festeni, mivel ami isteni, azt az ember nem képes megfesteni. Én az emberi alakban megjelent Istent akartam ábrázolni." Munkácsy Mihály

 

Munkácsy Mihály a leghíresebb magyar romantikus realista festő volt. A 19. század festészetének egyik nemzetközileg is igen elismert és sikeres személyisége.. Legszorosabban a Gustave Courbet féle realista ábrázoláshoz kötődött. 1900-ban halt meg Németországban, az Észak-Rajnai-Vesztfáliában. Temetése 9 nappal halála után volt Budapesten, melyen jelen voltak a kormány és Budapest város vezetése is a megközelítőleg 300 ezer embert számláló tömeg mellett. Azóta róla nevezték el a legrangosabb magyar képzőművészeti díjat is.
A három képet sokáig senki, még az alkotó sem látta együtt. Erre a közönségnek csak 1995-ben nyílt először lehetősége, amikor a debreceni Déri Múzeumban kiállították a trilógiát.2010-ben a múzeum felújítása miatt előbb  Pécsen, majd a Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában mutatták be a képeket; 2011. október 16-ig ott voltak megtekinthetőek, majd ismét visszakerültek Debrecenbe. Ezt követően a trilógia megbomlott, mert 2014-ben a Krisztus Pilátus előtt című képet vissza kellett szállítani Kanadába a kép tulajdonosához, mivel lejárt a bérleti szerződés.
Munkácsy Mihály - Krisztus Pilátus előtt
Munkácsy Mihály – Krisztus Pilátus előtt (1881)

A trilógia festményei közül a bibliai történések sorrendjében az első a Jézus Pilátus előtt, melyet 1881-ben fejezett be a festőművész. A sorozat második darabja, az Ecco Homo, ez 1896-ban készült el, míg a harmadik festmény, a Golgota, 1884-ben készült el. A három festményt sokáig senki sem láthatta együtt, még maga a művész sem. Az együttes kiállításra először 1995-ben került sor a Debreceni Déri Múzeumban.

Munkácsy Mihály - Ecce Homo
Munkácsy Mihály – Ecce Homo (1896)

 

Munkácsy Mihály - Golgota - Kálvária festmény
Munkácsy Mihály – Golgota (1884)Munkácsy Mihály Golgota című festményét Pákh Imre műgyűjtőtől, 2019 januárjában vásárolta meg a magyar állam. A vételár végül 3 milliárd forint, azaz megközelítőleg 9 és fél millió Euró volt. Ezzel a felvásárlással Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának mindhárom darabja, állami kézbe került

Közzétette:Major Edit
Megosztás