A lengyel-magyar barátság napja

2023-03-23 | Budaörs
Az évezredes múltra visszatekintő kapcsolatot a két nemzet minden évben március 23-án ünnepli. Nincs ez másként 2023-ban sem. A lengyel–magyar barátság napjáról a közmédia idén is számos műsorral emlékezik meg.

Az Országgyűlés és a lengyel szejm 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel–magyar barátság napjává. A két nép a történelem során már többször bizonyította, hogy kölcsönösen számíthatnak egymásra.

Erre a példaértékű kötelékre emlékezve mutatja be a Duna World március 23-án 8:25-től az Autóstoppal a szabadság felé című magyar dokumentumfilmet, amely felidézi az 1960-as évek elejét, amikor lazultak Magyarországon az utazással kapcsolatos szabályok. Megindult a környező országok felfedezése, a fiatalok számára a legvonzóbb célpont „a szabadság földje”, Lengyelország volt.

A Duna is filmekkel, sorozatokkal tiszteleg a közös értékek és baráti kötelékek előtt.

Március 23-án 10:05-től látható a Gdansk, Észak-Európa ékköve című ismeretterjesztő film, amelyben órásmester és építészmérnök is mesél a műemlékvédelemről. A Duna nézői megismerhetik a különlegesen szép Jeziorak tavat és a térség gasztronómiáját a 12:55-kor kezdődő Lengyelország ízei című sorozat aktuális epizódjából.

22:05-től a „303-as repülőszázad. Igaz történet” (Dywizjon 303. Historia prawdziwa) című lengyel háborús filmet tűzi műsorra a Duna, amely azoknak a lengyel pilótáknak állít emléket, akik a második világháború alatt bravúros légi csatákat vívtak a Nagy-Britanniát támadó német légierővel, megakadályozva ezzel a német hadsereg angliai partraszállását.


A napot a 23:45-kor kezdődő Magyarok Varsóban című lengyel dokumentumfilm zárja, amely bemutatja, hogy az 1944-es varsói felkelés során a magyar csapatok miként segítették a lengyeleket.

Az M5 kulturális csatorna magyar dokumentumfilmmel tiszteleg a lengyel–magyar kapcsolatok előtt.

A március 23-án 19 órától látható „Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek…” című alkotás az 1939. szeptemberi eseményeket idézi fel, amikor megnyílt Magyarország határa, és több mint százezer lengyel katona és civil menekült érkezett hazánkba. A magyar nemzet ekkor nemcsak az étkezést és a szállást oldotta meg pillanatokon belül, hanem a szükséges egészségügyi ellátást is.

A lengyel–magyar barátság napjának tiszteletére hallhatnak beszélgetést a Poznanban született, 1965 óta hazánkban élő Konrad Sutarskival a Kossuth Rádióban.
A Lengyel Kulturális Érdemrenddel kitüntetett író, költő a Nagyok című portréműsor vendége lesz március 22-én 19:30-tól.

Március 23-án a 100 éve történt című történelmi magazinműsor is e naphoz kapcsolódik. A Párizs környéki békeszerződések egyik nyertese, az újjáalakult és harcokban edződött friss Lengyelország, és a trianoni diktátum sújtotta, a harcokban sokat veszített, konszolidálódó Magyarország. Hogy mi kötötte össze ezt a két államot a mozgalmas 1920-as években, megtudható a 23:35-kor kezdődő műsorból.

A Dankó Rádió is tiszteleg március 23-án a történelmi barátság előtt, a 21 órakor kezdődő Népek dalai című műsorban sok-sok lengyel világzenét hallhatnak a rádiót hallgatók.

(SzK)

Megosztás