A lengyel nagyi uborkalevese

2023-07-17 | Budaörs
Egy klasszikus recept családi ebédre, 6 főre. Legfontosabb alapanyaga a lehetőleg házi kovászos uborka és annak a leve. A nyári melegben rendkívül frissítő és egészséges.

Egy óra alatt elkészül.
Hozzávalók:
20 dkg kovászos uborka
10 dl uborkalé
10 dkg vaj, 1,2 liter víz, 1 sárgarépa, 1 fehér répa, 1 zellergumó, 2 db krumpli
10 dl folyékony tejföl, egy kiskanál kaporlevél, kis só, frissen őrölt bors

Hogyan készítsük?
1. A zöldségeket főzzük meg, majd a levet szűrjük le
2. Az uborkák héját le is vághatjuk, lényeg, hogy durva reszelőn reszeljük le azokat vagy vágjuk apró darabokra
3. A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel és kissé pirítsuk át a lereszelt uborkát
4. A burgonyát vágjuk fel apró kockákra
5. A vajon átforgatott uborkát tegyük bele a zöldséglébe és adjuk hozzá az uborkalevet is.
6. Adjuk hozzá a burgonyát és főzzük kb. 15 percig (lehet külön vízben is puhítani)
7. A végén kerüljön bele a tejföl, só és bors, a tejfölt előzetesen külön keverjük el egy kis lével, hogy ne legyen csomós
8. Fogasztás előtt szórjuk meg az apróra vágott friss kaporlevelekkel

Szerintem ez melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Próbáljuk ki!

SzK

Megosztás