A Magyar Népmese Napja a Jókaiban

2022-10-01 | Budaörs
A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg szeptember 30-án, 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki.

Színes programmal készült erre az alkalomra a Jókai Mór Művelődési Ház. A szüleikkel érkező gyerekek figyelmét először az elkülönített parkolóban lévő állatsereglet kötötte le. A bátrabbak lovagolhattak a pónin, vagy simogathatták a ficánkoló kiskecskéket.

Az udvarban a Kenderkóc Játszóház ügyességi játékokkal fogadta a kicsiket. Lehetett kukoricát darálni, készségüket kipróbálni, vagy a parányi babakonyhában tevékenykedni. Nagyon tetszett a gyerkőcöknek. A kukoricadarálót fáradhatatlanul tekerték.

10 órakor a színpadon a Ciráda zenekar kezdte meg a műsorát. A zenekar legfőbb céljának tekinti, hogy a magyar népzenét és magát a magyar néphagyományt minél szélesebb körben megismertesse Nagyon kedvesen felhívták a merészebb gyerekeket a színpadra és bevonták őket is a produkcióba.


Sokan várták már Az állatok nyelvén tudó juhász című bábelőadást az Aranyszamár Bábszínház előadásában. A játék a jól ismert népmesei elemeket sűríti vásári köntösben, helyzetkomikumokkal fűszerezve. A különleges bábok, azok élénk mozgása, az előadók hangjátéka, az akusztikus hatáselemek lekötötték a kicsik figyelmét is.
A színpadon a Szélrózsa Néptáncegyüttes táncbemutatója is sikeres volt.

Mindeközben a folyosón a bolhapiac kirakodóvására csábította a gyerekeket. A mézeskalács sütésen nem csak formázni, hanem kóstolni is lehetett.

Kedves gyermekmunkák érkeztek a „A kedvenc magyar népmesém” címmel meghirdetett rajzversenyre. A legjobban sikerült alkotások láthatók a a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban.

Kipirult arcú, vidám gyerekek távoztak szüleikkel, nagyszüleikkel a rendezvényről.

Fotó:JMMH

s.k.

Megosztás