A Magyarok Kenyere

2022-08-08 | Budaörs
Idén tizenkettedik alkalommal hirdeti meg a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot.

Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar az egész világon.”

Idén Hajdúnánás, Kendereskert adott otthont a Magyarok Kenyere program egyik kiemelt központi rendezvényének, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepének. A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye, a határon túli térségek és a diaszpórában élő magyarok is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát.

Az ünnepségre az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: idén a kovász Felvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz pedig Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától érkezett.

„Bajban ismerszik meg a barát, mi pedig nem csak barátok, hanem a nemzet nagy családjának tagjai, testvérek vagyunk” – fogalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök úr levélben mondott köszönetet a gazdáknak, akik mindent megtesznek azért, hogy valamennyi magyar asztalára jusson kenyér.

A búzagyűjtés egészen augusztus végéig folytatódik, egyben határon innen és túl elindul a liszt őrlése és csomagolása. Az összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztják szét a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

Újdonság az idei évben, hogy a program részeként gluténmentes élelmiszereket is eljuttatnak az érintett adományozottaknak és megsütik a magyarok gluténmentes kenyerét.

s.k.

Megosztás