A Magyarok Kenyere

2019-08-14 | Közélet
A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, mely kifejezi a magyar nemzet összetartozását. Jelentős a karitatív szerepe is.

A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret. A „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program 2010-ben kezdődött. Jelmondata, a „15 millió búzaszem” a 15 millió magyart jelképezi. A programot annak idején Korinek László pécsi jogász professzor kezdeményezte.
A program nagyon népszerű a gazdák körében. 2018-ban 19 megyéből több mint 5000, 12 határon túli régió kétezer gazdájától 600 tonna búza érkezett. Az idén még ennél is nagyobb mennyiségre számítanak a szervezők. Az összeöntés már megkezdődött.
Az adományokat összegyűjtik és elszállítják egy malomba, ahol feldolgozzák. A Kárpát-medencéből összehordott búzából liszt készül, amelyhez Parajdról érkezik a só, a Tisza forrásától a víz, Délvidékről a kovász, augusztus 20-án pedig elkészül a nemzet kenyere.
A legnagyobb szervezetek, amelyek kapják a lisztet: Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Szent Erzsébet Egyesület, Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon, Oltalom Karitatív Egyesület, Magyar Vöröskereszt.
s.k.
forrás: internet

Megosztás