A magyarság nagy találkozója - 456 éves a csíksomlyói búcsú

2023-05-23 | Budaörs
Számos budaörsi vett már részt a csodálatos zarándoklaton, van, aki gyalog tette meg a hatalmas utat. Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondata: Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél! – ezt Assisi Szent Ferenc egyik imájából választotta a 3 éves jubileumsorozatot elkezdő ferences rend.

Közel fél évezrede, pontosan 456 éve szervezik meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot és búcsút, ezúttal május 26–29. között, melynek idei részletes programja is nyilvánossá vált. Mutatjuk a részleteket, forrás a csíksomlyói ferences kegytemplom hírportálja.

A 2023-as CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ PROGRAMJA

Mottó: „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” (Assisi Szent Ferenc). Az idei búcsú jelmondatát Assisi Szent Ferenc egyik imájából választottuk.

Május 26., péntek

– 12 órakor a Boldogasszony Zarándokvonat zarándokai számára mutat be szentmisét Exc. és Ft. Felföldi László pécsi megyéspüspök.

16.00 Gyóntatás a kegytemplom előtti téren
17.00 Imaóra a kegytemplomban

– 18 órától nyitószentmise, amelyet ünnepélyes rózsafüzér követ.

Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban

Május 27., szombat

6.00 Gyóntatás a kegytemplom előtti téren
– 7.30 szentmise a kegytemplomban

10.00 Ünnepélyes rózsafüzér a nyeregben

10.30 A kegytemplom előtti térről a kordon elindul a nyeregbe
12.30 Ünnepi szentmise a nyeregben, amelynek főcelebránsa Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, szónoka, P. Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László segédpüspök, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki OFM definitor generális.
17.00 Csángó-szentmise a „Szent Péter és Pál” plébániatemplomban, amelyet Măriuț Felix forrófalvi plébános mutat be
18.00 Pünkösdi vigília szentmise a kegytemplomban
Szombatról vasárnapra virradóan, virrasztás a kegytemplomban

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele

– A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra

A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.

– 16.00 legfőbb elöljárónk a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozik, többek között a fiatalokkal is.

Május 29., pünkösdhétfő

6.00 Gyóntatás a kegytemplom előtti téren

A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra

Más tudnivalók:

arra való tekintettel, hogy a csíkszeredai vasúti felüljáró hidat felújítási munkálatok miatt lezárták, a városháza különösen az udvarhelyszékieket, és az abból az irányból érkezőket figyelmeztette, hogy pünkösd szombaton a tervezetnél 1 órával korábban induljanak el otthonról.

Akik Partiumból, Kolozs- vagy Marosmegyéből, Közép-Erdélyből érkeznek, azokat arra kéri a város vezetősége, hogy amennyiben érintik Parajdot, onnan a Bucsin-tetőn keresztül közelítsék meg Csíkszeredát, mert így sokkal gyorsabban és könnyebben tudnak elérni kitűzött céljukhoz.

A pünkösdszombati fogadalmi búcsús Szentmise liturgikus színe a FEHÉR.

Minden szektorban van gyóntatásra kijelölt hely. Az ott szolgálatot teljesítő önkéntesek segíteni fognak. A szektorok a szokásos helyen lesznek.

Testvéri szeretettel, Timár Sándor Asztrik templomigazgató

Áldott pünkösdöt kívánunk a résztvevőknek, akár személyesen, akár hírközlő eszközön keresztül vesznek részt az eseményeken.

(SzK)

(A képek 2013-ban készültek)

Megosztás