A medve és az ő árnyéka

2020-01-31 | Budaörs
Február 2-ához, gyertyaszentelő napjához több szokás, hagyomány is kapcsolódik. Ezek közül az egyik legismertebb, hogy ha a téli álmából frissen ébredő medve kijön a barlangjából, és a napos időnek köszönhetően meglátja az árnyékát, attól megijedve visszabújik a barlangba, mert még hosszúnak ígérkezik a tél. Viszont ha felhős, borús időre ébred, akkor elindul táplálék után, ami azt jelzi, hogy hamarosan vége a télnek és beköszönt a tavasz.

Vajon tartja még magát a tél, vagy már közeledik a tavasz? Erre a kérdésre kaphatnak választ a látogatók február 2-án, vasárnap a Budakeszi Vadasparkban, ahol kiderül, a barlangjukból előbújó medvék meglátják-e saját árnyékukat, és visszamennek aludni, vagy a tavaszt várva elindulnak táplálékot keresni.

Vajon a Budakeszi Vadaspark két mackója, Romulus és Tibor meglátja az árnyékát? Milyen hosszan és miért alszanak a medvék téli álmot? A medve-les alkalmával szó esik a valódi téli álmot alvó sünökről és pelékről is, akiket vackaikban a délutáni kisragadozó etetés alkalmával is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Medve-les részletes programja:

11:00: Időjós állatok – előadással egybekötött medve látványetetés

13:00: Időjós állatok – előadással egybekötött medve látványetetés

15:00: Kisragadozó etetés

A programok a belépő árán felül ingyenesen látogathatók.

Honnan ered az időjós medve hagyománya?

Sokan úgy tartják, az időjárást előre jelző medve alakját Jókai Mór találta ki. Az új földesúr című regényében írja: „Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, szép napfényes idő van, (…) – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább. (…) Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; (…) akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába (…). Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét.”

Jókai a jelenséget úgy magyarázza, hogy a jó idővel csak kacérkodik a tél, de valójában még sokáig fog tartani; ha viszont rossz az idő, a tél kitombolja magát, és hamarosan jön a tavasz. Ez az, amit a medve előre megérez. „S a medvének mindig igaza van” – írja Jókai Mór.

Zachán Viktor
sajtóreferens
Budakeszi Vadaspark
telefon: +36 20/984 6402

zachan.viktor@bkvp.hu

www.budakeszivadaspark.hu

Fotó:Surányi Linda

Megosztás