A mi hősi emlékműveink

2023-05-26 | Budaörs
Az első világháború budaörsi áldozatainak emlékművét 1925-ben közadakozásból állították fel a budaörsi római katolikus templom kertjében. Ezt követte 67 évvel később a II. világháborús emlékmű, majd 1994-ben az 1956-os budaörsi áldozatok emléktáblája.

A mű, a Krisztus karjaiba hanyatló haldokló katona,  Pásztor János szobrászművész alkotása. A katona a 32. közös ezred katonája, mivel a budaörsiek többsége abban az ezredben teljesített szolgálatot. Az emlékmű négy oldalán helyezték el a galíciai és az olasz fronton hősi halált halt 268 budaörsi férfi nevét őrző márványtáblákat. Budaörs (akkor még) község háborús emlékművét 1925-ben avatták fel. Jól jellemzi a lakosság akkori nemzetiségi összetételét, hogy az elesettek között csupán egy-két magyar név olvasható.

Az avatáson jelen volt József főherceg, Vass József helyettes miniszterelnök, Preszly Elemér, Pest vármegye főispánja, és dr. Agorasztó Tivadar alispán.

A társadalmi-politikai rendszerváltozást követően a második világháborúban elesett budaörsi katonák és a polgári áldozatok emlékére állított emlékművet 1992. június 21-én, Úrnapján avatták fel a katolikus templomkertben. Az alkotás szintén közadakozásból készült el, az itthon maradt és elűzött budaörsi németek összefogásaként, a Hősi Emlékmű Alapítvány szervezésében.

Az emlékmű terveit a hajósi Schön József készítette, a kivitelezést Balassa György pilisvörösvári vállalkozó végezte. Az emlékmű anyaga süttői mészkő, 6.5 méter széles, 2 méter magas és 40 centiméteres falvastagsággal készült. A tizenhat fehér márványtáblán összesen 485 hősi halott és áldozat neve olvasható.

56-os emléktábla a hősi emlékmű mellett

Szintén a templomkertben, közvetlenül a Krisztus karjaiba hanyatló haldokló katona emlékműve mellett áll az egykori Országzászló, melynek  talapzatán az 1956-os forradalom és szabadságharc budaörsi áldozatainak emlékére az MDF és a KDNP helyi szervezete állított emléktáblát 1994-ben.

 

2006. október 23-án a forradalom 50. évfordulóján a Szakály Mátyás utcában avattak fel egy új 56-os emlékművet.

SzK

(több forrásból)

 

Megosztás