A mindenki által tisztelt királynő, II. Erzsébet

2022-09-12 | Budaörs
Özönlenek a hírek a világból és egyre inkább kiderül: mindenki szerette, tisztelte az Egyesült Királyság 70 éve regnáló uralkodóját, aki 2022. szeptember 8-án hunyt el a család skóciai birtokán.

II. Erzsébet 1952 óta az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház vezetője volt. Kereken a 40. uralkodóként lépett a trónra azóta, hogy Hódító Vilmost 1066-ban Anglia királyává koronázták, de egyetlen előtte regnáló királynak vagy királynőnek sem adatott meg ilyen hosszú élet, házasság, és ennyi idő az uralkodásra.

Miért gondoljuk, hogy emléke örökké élni fog (kis túlzással)?

1. Az „autószerelő hercegnő”

Erzsébet királynő egész életében imádott vezetni, de ezt nem mindig önmaga szórakoztatására tette. A második világháború idején, szülei tiltakozása ellenére mindössze 18 évesen másodbeosztottként csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women’s Auxiliary Territorial Service), a fővárosban kezeslábast öltött, megtanult kocsit szerelni, és kiképezték teherautósofőrnek.
Ő volt a királyi család egyetlen olyan női tagja, aki belépett a fegyveres erők állományába, ahol nem részesült kivételes elbánásban a származása miatt.
A vezetési szenvedélyéről idős korában sem mondott le, még tavaly is lencsevégre kapták, amikor zöld Jaguár kombijával furikázott Windsor közelében.

2. 90 felett is lóra ült

Kisgyermekkora óta szenvedélye volt a lovaglás: az első hátasát négyévesen kapta, és 96 évesen újra nyeregbe ült, ráadásul egy szemtanú szerint mindössze néhány nappal az után, hogy letette a sétabotját, amelyre járás közben támaszkodott. Időskorában is aktív életet élt, hivatalos eseményekre látogatott, segítség nélkül szállt ki az autóból, és lépcsőzött is. „Nekünk, a királyi család tagjainak sokszor órákon át kell ácsorognunk. A lábaidat tedd harminc centi szélesre, a testsúlyodat pedig egyenlően oszd el. Talán nem sikkes, de tőlünk nem is várnak el sikket, állóképességet igen” – egy bulvármagazin szerint állítólag ezt mondta a királynő Dianának, amikor hozzáment Károly herceghez.

Az önfegyelem egy életen át elkísérte, soha nem dohányzott, és fontosnak tartotta a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet.

3. Míg a halál el nem választ

Míg több leszármazottja a mai napig kínos ügyekbe keveredik, Erzsébet mindig kerülte a botrányt, házasságát pedig világraszóló szerelemként szokták emlegetni. Férjével, Fülöppel életük végéig nagy tiszteletben és szeretetben kitartottak egymás mellett, az elköteleződésük példaértékű. A királynő 1939-ben ismerkedett meg majdani férjével, amikor családjával a Tengerészeti Akadémiára volt hivatalos. Állítólag már a kezdetek kezdetén szikrázott köztük a levegő, évekig leveleztek egymással, Erzsébet az ágya mellett tartotta Fülöp bekeretezett fotóját. Az eljegyzés 1947-ben történt meg, és még abban az évben össze is házasodtak. Erzsébet és Fülöp 1997-ben ünnepelték házasságuk 50. évfordulóját. Az aranylakodalmon a királynő beszédet mondott és megköszönte férjének, hogy ezidáig kitartott mellette.

4. Lépést tartott a technológia fejlődésével – tévéközvetítéstől az Instagram-bejegyzésig

A monarchiát általában a hagyományokhoz és nem a progresszióhoz kötjük, pedig Erzsébet hozzáállása a technológiai fejlődést tekintve is haladó volt. Ő volt az első uralkodó, akinek a koronázását közvetítette a tévé, és az elsők között volt, aki elektronikus levelet küldött, miközben részt vett egy hálózati technológiai bemutatón a Royal Signals and Radar Establishment kutatóintézetben. A levelet az Arpaneten, a ma ismert internet elődjén keresztül továbbították 1976. március 26-án. Az uralkodó 2014-ben küldte el a legelső tweetjét, a Londoni Science Múzeumban tett látogatása során.

5. Isten óvta a királynőt

Nem túlzás azt állítani, hogy II. Erzsébet a történelem viharaiban élt és uralkodott, ám a legkilátástalanabb helyzetben sem veszítette el Istenbe vetett hitét. Regnálása során Erzsébet királynő gyakran beszélt személyes keresztény hitéről. 1952-es első karácsonyi beszédében a királynő arra buzdította az embereket, hogy imádkozzanak a közelgő koronázásáért. „Arra akarok kérni mindenkit, bármilyen vallású legyen is, hogy imádkozzon értem azon a napon, hogy Isten adjon bölcsességet és erőt, hogy végrehajtsam az ígéreteket, amelyeket teszek, és hogy hűségesen szolgálhassam Őt és önöket életem minden napján”
A királynő nagy erőfeszítéseket tett a különböző vallású emberek békés együttéléséért, törekvéseit 2007-ben ismerte el a Three-Faiths Forum, egy olyan szervezet, amelynek célja a vallási tolerancia előmozdítása.

„Számomra Krisztus tanításai és saját személyes felelősségvállalásom Isten előtt olyan keretet adnak, amelyben megpróbálom vezetni az életemet. Én is, mint oly sokan közületek, vigaszt merítettem a nehéz időkben Krisztus szavaiból és példázataiból” – mondta 2000-ben.

(Forrás: kepmas.hu)

Megosztás