A múlt kincseit rejti a Madárhegy

2021-11-17 | Budaörs
Egy hétezer évvel ezelőtti, őskori település újabb maradványait azonosították a XI. kerületben a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai.

A XI. kerület Budaörssel határos részén, az ún. Spanyolréten 2016-ban fedeztek fel egy addig ismeretlen újkőkori (neolitikum) lelőhelyet egy társasház építésénél. Az ezt követő években további két társasház alapkiemelésénél sikerült kisebb feltárásokat végezni a kb. 7000 éves településen.

Idén szeptembertől csatorna- és vízvezeték fektetés kezdődött meg a szomszédos Madárhegyen, amelyet szintén régészeti megfigyelés mellett lehetett csak végezni.

A megfigyelés keretén belüli bontómunka során több mint 50 régészeti korú földbemélyített objektumot tártak fel a keskeny (60-100 centiméter széles) közműárkokban. Főként a kőkori emberek által hátrahagyott cserépedények töredékei és állatcsontok kerültek elő. A finomkerámia bekarcolt és festett díszítésű darabjai alapján a leletanyag zöme a dunántúli vonaldíszes kerámia kultúrájának (DVK) az úgynevezett Zseliz-csoportjához köthető, bár előfordulnak korábbi kottafejes díszítésű darabok is.

A jövő új kutatási lehetőségekkel kecsegtet a közvetlen közelben, hiszen számos beépítésre váró, üres telek fekszik itt, amelyeken megelőző feltárásokat végezhetünk a közeljövőben. A jelenleg is folyó kutatásból már most tisztán látszik, hogy a neolit lelőhely kiterjedése többszöröse a korábbiakban becsültnek, sőt római- és avar/árpád kori érintettség is bizonyítottnak látszik.

Végezetül elmondható, hogy az elkövetkezendő néhány évben továbbra is megfeszített erővel kell majd a XI. kerület ezen részén dolgoznunk, hiszen az ingatlanfejlesztéseknek “hála” közös régészeti örökségünk nap mint nap veszélyben forog itt is – írja Kraus Dávid régész. (Forrás:regeszet.aquincum.hu, fotó: Kraus Dávid)

Bővebb információ ITT!

(SzK)

Megosztás