A Nemzeti Összetartozás Napja: Ünnepség a Trianon-emlékműnél

2024-05-31 | Budaörs
A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

A trianoni béke feltételeit a magyarok részvétele nélkül határozták meg az 1919-20-as párizsi békekonferencián, amelyen a győztes nagyhatalmak Európa új rendjéről döntöttek. Apponyi Albert, a magyar küldöttség vezetője csak 1920. január 16-án fejthette ki a magyar álláspontot, dokumentumok és térképek segítségével mutatta be a népességföldrajzi helyzetet, történelmi és jogi érveket is felhozott – teljesen hatástalanul. A békefeltételeket 1920 májusában adták át a magyar delegációnak, mely ezek után lemondott.

Délelőtt 10 órakor – az aláírás kitűzött időpontjában – Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbócra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek…
(hirado.hu)

2024. június 4. 16.30  – A Fidesz, a KDNP és a KÉSZ budaörsi szervezeteinek közös megemlékezése a Templom téren a Trianon-emlékműnél.

A résztvevőket Kapitány Gábor (KDNP) köszönti, majd dr. Czuczor Gergely (Fidesz) mond ünnepi beszédet. Közreműködik az Üsztürü Zenekar. A nagy közös koszorúra szalag igényelhető a Feldhoffer virágüzletben.

(SzK)

Megosztás