A nyugdíjas pedagógusok a Petőfi Irodalmi Múzeumban tették a tiszteletüket

2023-10-19 | Budaörs
Kitűnő programot választottak a nyugdíjasok október 18-ára. Olyan nagy volt az érdeklődés a kiállítás iránt, hogy Bandur Erzsébet elnök hosszas egyeztetés után kapott időpontot a múzeum látogatására.

Mint tudjuk, 200 éve, 1823. január 1-jén Kiskőrösön, Petrovics István és Hrúz Mária gyerekeként megszületett a magyar irodalom egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor. Ebből az alkalomból a Magyar Országgyűlés Petőfi Emlékévvé nyilvánította a 2023-as évet.

Lelkes idegenvezetőnktől számos információt kaptunk. Felhívta figyelmünket a sok látnivaló közül a különlegességekre.

A tárlatban gazdag, eredeti, eddig soha nem kiállított műtárgyakat láthattunk, hála az egyre korszerűbb kiállítási körülményeknek. Érdekes, szokatlan videóanyag, ötletgazdag adatvizualizációk, vagyis az adatok képi, grafikus megjelenítése és számos, a látogatót szinte beszippantó interaktív multimédiás eszköz teszi elevenné, egyedi élménnyé a bemutatást. Különleges módon szemléltette a tárlat a Petőfi életében szerepet játszó emberi kapcsolatok szövevényességét.  Természetesen nem maradtak ki a témák közül a reformkor nagy társadalmi-közéleti eszméi sem: hogyan értette és gyakorolta a kor embere a hazáért, a közösségért való áldozatvállalást?

Különleges és egyben megható élmény volt számunkra, amikor a hatalmas vetítővásznon láthattuk az Alföld jellegzetes tájait, és közben hallhattuk a jól ismert szavakat, mondatokat. „Mit nekem te zordon Kárpátoknak…”

A látogatás végeztével az előcsarnokban már várakozott a nagyszámú gyereksereg. Tisztelet illeti azokat a pedagógusokat, akik elhozzák erre a nagyszerű kiállításra a tanítványaikat. Biztosak vagyunk benne, hogy számukra is nagy élmény volt.

s.k.

Megosztás