A nyugdíjas pedagógusok a Várparkban jártak

2023-06-07 | Budaörs
2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Dinnyésen a kiállítás - a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. A Várpark és Skanzen két hektárnyi területen fekszik. Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás.

Nagyon jól sikerült a dinnyési kirándulásunk! Igaz, hogy reggel még esett, de mire indulni kellett, elállt az eső. Tizenegyen fel is szálltunk Kelenföldön a szép,tiszta vonatra és még alig helyezkedtünk el, már a tetthelyre repített bennünket. Rövid séta után, pici békákat kerülgetve, meg is érkeztünk a Várparkba. A tulajdonos hölgy fogadott bennünket. Ott-tartózkodásunk alatt még a nap is kisütött! Minden csodálatunk és elismerésünk az ötletgazda tulajdonos Alekszi Zoltánnak! Ő teremtette meg ezt a csodát, a Trianon előtti Magyarország várainak makettjeit felépítve. 2018-ban bekerült a Guinness rekordok könyvébe a világ egyetlen anyaghűen megépített vármakettparkjaként!

Az összes magyar uralkodó és kormányzó neve és legfontosabb tettei is láthatóak a 90 emlékoszlopon. A szentek fala 614 szentnek állít emléket. Palánkvár, szekérvár és Árpád-kori veremház, fatemplom, korabeli kézművesműhelyek és egy fatemplom is található, amit Spányi Antal megyéspüspök szentelt fel. Megtekinthető egy kisfilm is, amelyben megszólal Tolcsvay Béla, aki egy kisharangot adományozott a fatemplom melletti haranglábba. Nagyon szép és tartalmas órákat töltöttünk el és mindenkit biztatunk, hogy nézze meg, akár többször is,mert sokat lehet tanulni is belőle!

Köszönet Leipán Judit klubtársunknak a körültekintő szervezésért.

Fotó: V.J.

R.E.

Megosztás