A pápa a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztetett

2024-06-23 | Budaörs
Ferenc pápa a katolikus egyházfők közül elsőként szólalt fel a G7-ek csúcstalálkozóján, figyelmeztetve a mesterséges intelligencia gyors fejlődése által az emberiség számára jelentett kihívásokra.

A mesterséges intelligencia „izgalmas és félelmetes eszköz”, amely szigorú emberi felügyeletet igényel – mondta a pápa az olaszországi Fasano város Borgo Egnazia üdülőhelyén tartott találkozón Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az EU vezetőinek.

Az algoritmusok „csak számokban formalizált valóságokat tudnak vizsgálni”, míg a bölcsességgel rendelkező és a Szentírásra figyelni tudó emberek „nemcsak választanak, hanem szívükben képesek dönteni” – mondta.

Rendkívül fontos, „hogy a döntéshozatalt, még akkor is, amikor annak néha drámai és sürgős aspektusaival szembesülünk, mindig az emberi személyre kell bízni” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

„Reménytelen jövőre ítélnénk az emberiséget, ha elvennénk az emberektől azt a képességet, hogy döntsenek magukról és az életükről, azzal, ha arra kárhoztatnánk őket, hogy a gépek döntéseitől függjenek.”

A pápa sürgette „a mesterséges intelligenciaprogramok által hozott döntések feletti megfelelő emberi ellenőrzés terének megteremtését”, hangsúlyozva, hogy „maga az emberi méltóság függ ettől”.

Kifejezetten felszólította a G7 vezetőit, hogy tiltsák be a halálos kimenetelű autonóm fegyverrendszerek használatát, azzal érvelve, hogy „egyetlen gép sem dönthet úgy, hogy elveszi egy ember életét”.

Ferenc pápa szerint egy algoritmus „sem nem objektív, sem nem semleges”, mivel azt mindig „azoknak a világnézete alakítja, akik kitalálták és kifejlesztették”. A modern világban, ahol „egyre nehezebb egyetértést találni a társadalmi életet érintő főbb kérdésekben”, a mesterséges intelligencia fejlesztésére vonatkozóan olyan „globális és pluralista” elveket kellene kidolgozni, amelyek „elnyernék a kultúrák, vallások, nemzetközi szervezetek és nagyvállalatok támogatását” – mondta. A pápa az ilyen megközelítést „algor-etikának” nevezi.

A pápa elismerte, hogy az AI-algoritmusok megkönnyíthetik a tudáshoz való hozzáférést, exponenciális fejlődést biztosíthatnak a tudományos kutatásban, és csökkenthetik az emberek által végzett nehéz fizikai munka mennyiségét. De ahhoz, hogy „a jó és egy jobb holnap építésének eszközeivé váljanak, mindig minden emberi lény javát kell célozniuk” – tette hozzá.

„Mindenkinek a feladata, hogy jól használja az AI-t, de a politika feladata, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy ez a jó felhasználás lehetséges és gyümölcsöző legyen.”

Ferenc pápát már régóta foglalkoztatja a mesterséges intelligencia, az egyház Pápai Élet Akadémiája az elsők között írta alá a 2020-as Római felhívást az AI etikájáért, amely átláthatóságot, befogadást, elszámoltathatóságot, pártatlanságot, megbízhatóságot és magánélet védelmét sürgette az AI-algoritmusok fejlesztése során.

Forrás:Computertrends

Megosztás