A Pilisi Parkerdő Zrt. képes kezelni a megnövekedett lakosságitűzifa-igényeket

2022-10-11 | Közélet
A Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektár állami erdőt kezel Budapesten és környékén, működési területén hárommillió ember él. Területi elhelyezkedéséből, a főváros közelségéből adódóan a kormány által indított maximált áras lakossági tűzifaprogram nyomán társaság területén különösen megnövekedtek az igények, ezeket a társaság folyamatos szállítással képes ellátni

A Pilisi Parkerdő 65 ezer hektáron gazdálkodik a főváros és tágabb térségében. Működési területén 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete – ez a mennyiség évente 267 ezer köbméterrel növekszik. Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot termel ki, melynek több mint fele lakossági tűzifa.

A maximált áras kormányzati lakosságitűzifa-program nyomán megnövekedett lakossági igényeket érzékelve a Pilisi Parkerdő Zrt. megnövelte a kitermelési volument az év hátralévő időszakára. A társaság kilenc értékesítési ponton, valamint telefonon és e-mailen folyamatosan veszi fel az igényléseket. A tűzifaprogram igénylői számára kijelölt harminc átvételi pont további három vasúti átvételi ponttal bővül. A kiszolgálás folyamatos, az igények kiszolgálása ütemezetten zajlik, kiemelt hangsúlyt helyezve azokra, akik jelenleg nem rendelkeznek tűzifával. Ebben a társaság kéri a vásárlók türelmét és együttműködését. A Pilisi Parkerdő tapasztalatai alapján az igénylők egy része idén először vásárol fát, ezért a társaság néhány vásárláshoz kapcsolódó fontos dologra hívja fel a figyelmet:

  • Lehetőleg azok jelentkezzenek maximált árú lakossági tűzifaigénnyel, akik maguk fel tudják azt használni, tehát rendelkeznek megfelelő fatüzelésű fűtőberendezéssel.

  • A megvásárolt tűzifa elszállításáról az átvételi pontról a megfelelő szállítóeszközzel a vásárlónak kell gondoskodnia.

  • Megrendelés előtt a vásárlónak érdemes meggyőződnie arról, hogy megoldható-e a nagy mennyiségű tűzifa jogszabályoknak megfelelő szállítása.

  • Megrendelés előtt a vásárlónak érdemes meggyőződnie arról, hogy megoldható-e a tíz köbméternyi, igen sok helyet foglaló tűzifa megfelelő tárolása.

Mindezek, illetve az állami erdőgazdaságok közötti együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távon képes fenntartható módon biztosítani a működési területén élők tűzifa-ellátását. A folyamatos ellátást úgy képes biztosítani, hogy a társaság által kezelt erdők természetvédelmi, közjóléti és klímavédelmi funkciói nem sérülnek, azok megőrzését a Pilisi Parkerdő – tekintettel a működési területén élő hárommillió ember igényeire – továbbra is kiemelt feladatának tartja.

Mészáros Péter szóvivő

Pilisi Parkerdő Zrt.

telefon: +36-20/9846-134

email: sajto@pprt.hu

web: www.parkerdo.hu

Megosztás