A stressz természetes kezelése

2021-02-26 | Budaörs
A stresszt alattomos „gyilkosnak” is szokták hívni. Nem véletlenül. A felgyülemlett feszültség nem csak az idegrendszerünket gyengíti, gyakran az emberi kapcsolatainkat is rombolja azáltal, hogy nem pont úgy bánunk szeretteinkkel, ahogy azt igazán szeretnénk.

A krónikus stressz ráadásul komoly problémákat okozhat fizikai és érzelmi egészségünkben egyaránt. Kutatások bizonyították, hogy a tartós stressz növelheti a szívbetegségek és a depresszió kialakulásának kockázatát.

Tudatos életmóddal és táplálkozással sokat tehetünk idegrendszerünk erősítéséért. Bizonyos ételek stresszoldó tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért érdemes beépíteni őket a mindennapi étrendünkbe. Néhány példa erre:

Édesburgonya

A krónikus stressz magas kortizolszintet eredményez, ami gyulladást, fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. Egészséges, tápanyagokban gazdag szénhidrátforrások, mint például az édesburgonya fogyasztása, segíthet a szervezet kortizolszintjének csökkentésében. Az édesburgonya kiváló szénhidrátválasztás, hisz olyan tápanyagokban gazdag, mint például a C-vitamin és a kálium, melyek fontosak a megfelelő stresszválasz szempontjából.

Articsóka

Az articsóka hihetetlenül koncentrált rostforrás, és különösen gazdag prebiotikumokban, amelyek táplálják a bélben lévő barátságos baktériumokat. Kísérletek eredményei azt mutatják, hogy ezek a prebiotikumok segíthetnek csökkenteni a stressz szintjét. További kutatások arra az eredményre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik napi 5 vagy több gramm prebiotikumot fogyasztottak, csökkentek a szorongás és a depresszió tüneteit.

A prebiotikumokban gazdag étrend csökkentheti a stressz kialakulásának kockázatát.  Az articsóka magas kálium-, magnézium-, valamint C- és K-vitamin-tartalommal is rendelkezik, amelyek mind elengedhetetlenek az egészséges stresszválaszhoz.

Tojás

A tojást, a lenyűgöző tápanyag összetétele miatt, gyakran a természet multivitaminjának nevezik. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és antioxidánsokkal, amelyek szükségesek az egészséges stresszválaszhoz. A tojás különösen gazdag kolinban, amely tápanyag csak kevés ételben található meg nagy mennyiségben. A kolinról kimutatták, hogy fontos szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében, és védhet a stressztől is.

Fokhagyma

A fokhagyma magas kéntartalmú vegyületekkel segíti a glutation szint növekedését. Ez az antioxidáns része a test első védelmi vonalának a stressz ellen. Állatkísérletek eredményei azt is kimutatták, hogy a fokhagyma segítséget nyújt a stressz leküzdésében és csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit.

Áfonya

Az áfonya számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb hangulatot is. Ezeknek a bogyóknak magas a flavonoid antioxidáns tartalmuk, melyek segíthetnek csökkenteni a stressz okozta gyulladásokat és megvédenek a stressz okozta sejtkárosodástól. Kísérletek eredményei igazolták, hogy a flavonoidokban gazdag ételek, mint például az áfonya fogyasztása, megvédhet a depressziótól és jobb kedvre is deríthet.

Ebben a mindannyiunk számára nehéz, zajlatott időszakban érdemes beépíteni étrendünkbe ezeket a kiváló alapanyagokat.

(Forrás: calivita.hu)

Megosztás