A tervező asztaltól a cukrászpultig

2022-07-08 | Budaörs
Akik szeretik a különleges, eredeti alapanyagból készült süteményeket, tortákat, fagylaltokat, a legideálisabb helyet találják a Farkasréti út  43.szám alatt a Suhajda Cukrászdában.

Pár évvel ezelőtt nyílt meg Budaörsön a Suhajda Cukrászda.A megnyitás alkalmával rövid beszélgetésre invitáltam Szentandrási Szabó Emesét  a cukrászda  egyik tulajdonosát,akitől megtudtam, hogy családi vállalkozásuk elindításakor nagy álom valósult meg, amikor a kiszemelt telket megvették. Egy öreg présházat vásároltak meg a Farkasréti úton.  Ott állt, üresen, kihasználatlanul és nagyon lepusztult állapotban, Voltak nehéz időszakok az építkezés idején,de minden jó, ha a vége jó. Ma már a cukrászda épülete gyönyörűen, felújítva, jobbnál jobb tortákkal, desszertekkel, könnyű habos poharas csodákkal, kávéval, teával, sós süteményekkel várja a betérőket.

Hogyan született az ötlet hogy cukrászdát nyissanak?-

Az ötlet a régmúltból táplálkozik. Déd-nagymamám  testvére nyitotta meg Szegeden 1910-ben az első cukrászdáját, Suhajda néven. Később Budapestre költöztek és csokoládé manufaktúrát indítottak be, ahol desszerteket, csokoládékat gyártottak de csak kiszállításra, megrendelésekre. Nagyváradtól Bécsig minden cukrászdában lehetett vásárolni termékeikből. A szegedi cukrászdát a híres Virág cukrászdának adták át teljes felszereléssel együtt.  A manufaktúrát aztán a háború után államosították, semmi sem maradt belőle. Egy részét  az oroszok hordták szét, a többit pedig az állam vitte el, beolvasztva a többi államosított vagyon közé. Kárpótlást mi nem is kérhettünk, mert akkor már nem volt egyenes ági leszármazott a családban, csak oldalági, azoknak pedig nem járt semmi.

Nagymamám édesanyja és nagybátyja voltak az alapítói a szegedi cukrászdának. Később nagymamám szintén Pestre került és a manufaktúra irodai dolgait intézte, rendeléseket vett fel, ügynökökkel tárgyalt. Megőrizte a régi receptkönyveket, amelyet ma elővéve készítjük a hamisítatlan „Suhajda” cukrászkölteményeket. Sok újdonságot azonban már én találok ki.

Építészmérnöki végzettsége van. Hogyan jutott el a cukrászmesterségig?

Pécsett jártam Egyetemre. Bátyám már akkor ott tanult szintén az Egyetemen. Építész szerettem volna lenni. Mivel ebben a városban volt ilyen képzés, a bátyám is ott volt, egyértelmű volt hogy én is oda menjek. A pécsi Egyetemet nagyon megszerettem és utólag nem is bánom, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemre két pont híján nem vettek fel. Egyetemi tanulmányaim idején dolgoztam a Nándor szálloda alatt lévő Mecsek cukrászdába, pultosként. Nagymamám mindig kérdezte hogy mit tanultam a cukrászdában, de akkor még nem tudtam sokat a süteménykészítés rejtelmeiről. Odahaza kislánykoromban édesanyám sokat sütött nekünk és mutatta is hogy mit hogyan kell csinálni. Aztán elkezdtem én is a sütést és boldoggá tett, ha a környezetemnek ízlett az én művem. Ez aztán szárnyakat adott és próbálgattam, hogy mit tudnék újabbat kitalálni. Férjemnek is – aki még akkor nem  volt az-  sok finomságot sütöttem, örökké kísérleteztem. Ő a Budapesti Műszaki Egyetemre járt és statikus lett. Mikor elvett feleségül és GYES-en voltam tőle jött az ötlet, hogyha már ennyire szeretek sütni miért nem végzem el a cukrász iskolát? Biztattak a munkatársaim is hogy nyissunk cukrászdát, de ahhoz tőke kell. Nagyon sok házat kellett még megterveznem,hogy célba érjünk, de így is családi és egyéb segítséggel ment a dolog.

De  erős akarattal megszereztem a cukrász mesterséget. Jöttek külföldről is mesterek, akiknek képzésére is elmentem, így mindig gyűjtöttem a tapasztalatot.

Két véglet. Tervező asztal és sütemények készítése, ez merőben eltérő két szakma. Mégis melyik az igazi?

Az építészet kreativitást, igénylő szakma. Megálmodni megtervezni valamit, látni hogy megépül, csodálatos dolog. Ez azonban komoly előkészületeket kíván. A sütemények, torták elkészítése azonban egy pillanatnyi hangulat szüleménye, nem kell nagy tervezés hozzá, viszont alkotni annál inkább lehet.

Mennyiben más itt a sütemény és a torta, mint másutt?

Célunk az volt hogy valódi alapanyagokból készítsük el a süteményeinket, ezen  kívül pedig beteg emberek, így a liszt érzékenyek, a cukrosok, a laktóz érzékenyek is megtalálják a számukra megengedhetően ehető készítményeket. Süteményeinket helyben sütjük..

Nem használunk margarint, hanem vajat, nem aromákkal ízesítünk, hanem eredeti gyümölcsökkel, tejszínt használunk. A mű dolgokat amennyire csak lehet, kerüljük.  Ez a varázsa az itt helyben sütött süteményeknek.

Legkeresettebb süteményünk a Budaörsi Desszertversenyen első helyezést elért Karamell vulkán, de népszerű az Csokoládé és Zacher torta, Orosz krémtorta, Feketeerdő torta, Eszterházy torta és a hagyományos sütemények. Francia cukrászati termékek, karamell vulkán, habos, gyümölcsös pohárkrémek. tizenhatféle fagylaltunk lesz ha megérkezik az új fagylaltgép, jelenleg kilenc féléből van választék. Kézműves csokoládé bonbonok és sós sütemények, valamint parfék. Lehet fagylaltozni, kávézni és teát rendelni.

Úgy látom, hogy sokan felfedeztek bennünket, jönnek, vásárolnak, fogyasztanak és újból visszatérnek. Célunk az, hogy egy kellemes találkozóhely legyen a Suhajda cukrászda, ahol a kávé nemcsak a koffeinről, a sütemény pedig nem csak a kalóriáról szóljon. Ennél mi sokkal többet szeretnénk nyújtani az ide látogatóknak. Kellemes légkört, ahol jó leülni, valakivel találkozni és beszélgetni és e mellett  kulináris élményt nyújtani finomságainkkal.

Major Edit

 

 

 

 

 

 

Megosztás