A tűzijáték megengedett, petárdázni tilos szilveszterkor

2019-12-28 | Közélet
A németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe tűzijátékokkal – derült ki a helyi környezetvédelmi hatóság adataiból. A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik – mondta a Budaörsön élő Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a tűzijátékok és a petárdák széles körű használata rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt – hívta fel a figyelmet Lukács András, majd hozzátette: az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe.

A szakértő azt is kiemelte: ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is.

Lukács András szerint egészségügyi és környezetvédelmi okokból rég be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

A szennyezettség ideje a pirotechnikai eszköztől és az időjárási viszonyoktól is függ – tájékoztatott a szakértő. „Ha a szél kifújja a szennyezőanyagokat, az általában a globális környezetnek nem jó, de az emberek egészségének, akik ott vannak a közelben, igen.

Egyéb veszély is fenyeget. Akár az ember karja is leszakadhat a tűzijáték helytelen használata miatt, szerencsésebb esetben csak a kézfej roncsolódik. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat a szilveszteri tűzijátékok biztonságos használatára hívta fel a figyelmet. Tilos a tűzijáték fölé hajolni, belenézni, vagy tíz méteren belül tartózkodni, mert akár egy széllökés is veszélyes helyzetet idézhet elő- mondta a rendőrség tűzszerész szolgálatának osztályvezetője.

Az óév utolsó napja öröm és szórakozás az embereknek, de a legtöbb esetben a szilveszter a kutya rémálma is lehet, ha a gazdák nem kellően óvatosak. A szilveszteri petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok számára szinte elviselhetetlen. A kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre több irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, könnyen életveszélyben érezheti magát, és emiatt pánikba esve megzavarodhat. Előfordult,hogy a kutya epilepsziás rohamot kapott, a gazdája egy éven keresztül gyógyszerezte.

forrás:internet

Megosztás