A Vatikán kertjében magyar rózsa fog növekedni

2023-05-03 | Budaörs
Örömmel olvastuk a hírt, hogy a pápa budapesti látogatása alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentségének, amit a Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesített 1949-ben.

Egész életében a rózsák nemesítésével foglalkozott Márk Gergely, (1923-2012) aranydiplomás kertészmérnök. A budaörsi kertbarátoknak nagyon  jó kapcsolata volt a „Rózsaemberrel”.

” Életem szerelme a rózsa. Törekvéseim értelmét abban látom, hogy rózsáim szebbé tegyék a világot, az emberek örömére.”-vallotta.

Budatétényben, a Rozáriumban nevelte díjnyertes rózsáit. Majd saját erőből Budaörs-Törökbálint határában létrehozta a Magyar Rózsák Kertjét. Ezért Törökbálinton és Budapesten is díszpolgárukká avatták. Állami kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Örökség Díj.

Haláláig mintegy 600 törzskönyvezett fajtát nemesített, ezek közül 190 állami elismerést kapott. 1963-ban Hamburgban aranyérmet nyert. Pályafutása során a rózsa nemzetközi hírű szakértőjévé vált. „Hagyatékát” Godzsák Zoltánné Ilonka ápolja, immár Szeged határában, Szőregen. Néhány éve oda is ellátogattak a budaörsi kertbarátok.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet rózsa szakszerű leírása:Rózsaszín, mérsékelten illatos fajta. Virágai csoportokban nyílnak az egész szezonban. Nagy bokor rózsává fejlődik, de kúszó rózsaként is nevelhető. Világszerte a legismertebb Márk Gergely rózsa.

Árpád-házi Szent Erzsébet legendái közül talán  a legismertebb a rózsa legendája. Télvíz idején kenyeret vitt az éhezőknek, s apja – más leírás szerint sógora – kérdőre vonta, hogy mit visz a kötényében. Azt válaszolta, hogy rózsákat, és Isten nem hagyván cserben földi szolgáját, a kenyerek valóban rózsává változtak.

Úgy gondolom, hogy nagyon jó helyen lesz az a három Szent Erzsébet rózsatő.

s.k.

Megosztás