A Víz Világnapja, 2023

2023-03-22 | Budaörs
A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

A Föld lakossága soha nem látott mértékben növekszik és ennek velejárója az egyre növekvő vízfogyasztás, ami gyakran jár együtt a környezet és a természeti erőforrások károsításával. Mindemellett nem szabad elfelejteni, a tiszta vízhez minden embernek joga van.

Kinőttük a Földet! Bolygónk mára nem tekinthető sem a nyersanyagok kimeríthetetlen forrásának, sem a hulladék korlátlan befogadójának. Elértük a határainkat! A jövő generációinak tartalékait éljük fel. A határok átlépésének következményei vannak, ne várjuk, meg amíg visszafordíthatatlanná válik a folyamat! Olvadó gleccserek, hatalmas területekre kiterjedő bozóttüzek, extrém száraz időszak a mérsékelt éghajlati övezetben, eltűnő esőerdők jelzik a klímaváltozást. Az emberi tevékenység hatásai már a föld minden részén érzékelhetőek, a sarkvidéktől az óceánokig.

Néhány megszívlelendő jó tanács, amire érdemes odafigyelni:

Ahelyett, hogy teleengednéd a kádat fürdéshez, zuhanyozz röviden. És ne énekelj végig 3 strófát a kedvenc nótádból. Sokan használnak kis homokórát, amivel lehet mérni az időt, ha esetleg hajlamos vagy elveszteni az időérzékedet a vízsugár alatt.

Ha már zuhanyzás: használj víztakarékos zuhanyrózsát.

Mosogatás közben inkább engedj vizet a mosogatóba, és abban mosd el a csetrest. Ha ragaszkodsz a folyóvíznél mosáshoz, akkor zárd el a csapot, miközben rámész a tárgyakra szivaccsal.

Csak teli dobbal indítsd be a mosógépet. Ha pedig újat veszel, figyelj arra, hogy víz- és energiatakarékosat válassz.

Fogmosás közben is zárd el a vizet. Hasznos lehet a klasszikus fogmosópohár is.

Ne folyóvíznél tisztítsd a zöldséget, hanem engedj egy tálba vizet, és abban mosd meg őket. (Én azzal a vízzel a szobai virágaimat szoktam meglocsolni.)

. Wc-tartályból is érdemes víztakarékosat választani. Hasznos a két gombbal működő wc is, ahol választhatsz a vízmennyiségek közt. Célszerű továbbá a cigicsikket és egyéb szemetet nem a wc-n lehúzni, hanem a szemetesbe kidobni.

Az autómosásnál is érdemes figyelni mind a vízmennyiségre, mind a mosás gyakoriságára. A profi autómosóknál általában gazdaságosabban bánnak a vízzel, mintha te magad suvickolod le a járgányt. Mondjuk mi mind környezetvédelmi, mind vízhasználati szempontból leginkább a bicajozást javasolnánk.

 Kerttel rendelkezőknek: ültess szárazságtűrő növényeket, amik nem igénylik a bőséges, napi öntözést.

Egy hordóban gyűjtsd az esővizet, vagy válassz a vizet takarékosan csepegtető locsoló berendezéseket. (Tapasztalatból tudom, hogy a gazdag Németországban a családi házaknál van kiskert és hordóba gyűjtik az esővizet. Ha nekik megéri, akkor talán nekünk is.)

Higgyünk benne, hogy felelősségteljes viselkedésünknek megtérül az eredménye!

Csak arra kérem a kedves Olvasót, hogy amikor megnyitja a csapot, hogy tiszta vizet engedjen, akkor gondoljon arra a sok millió gyermekre, akinek ez soha nem adatik meg az életében.

Orgoványi Anikó:

A víz kincs

Víz, víz csillogó,

életadó tó, folyó,

patak, csermely,

forrás, ér,

folyam, tenger,

mennyit ér?

 

Majd meglátnád,

ha szomjaznál,

ha frissülnél,

ha tisztulnál,

ha hűsülnél,

ha gyógyulnál,

hogy egy csepp víz

mennyit ér,

s minden kincset odaadnál,

egyetlen korty friss vízér’!

s.k.

Megosztás