A zászló nem bot és vászon

2023-05-24 | Budaörs
Amikor megtudtam, hogy kedves ismerősöm, Lévay Ernő zászlókat gyűjt, megkértem, hogy meséljen a gyűjteményéről, mert érdekel.

-A kérdés magától adódik. Mikor kezdted?

-Már gyermekkoromban nagyon érdekeltek a térképek és a zászlók. Édesapám és anyai nagyapám tovább ösztönzött. A Verne könyvekben található helyszíneket mindig megkerestem az atlaszomban. A zászlókkal kapcsolatban megragadott a színek világa. Még nem tudatosan, de vásároltam zászlókat.

Később sokat utaztam a munkám során, a vasútnak köszönhetően, külföldre is eljutottam. Olyankor vásároltam, vagy kaptam a lobogókat.

 A kétezres évek legelején megismerkedtem Balogh László úrral, és ettől az időtől kezdve intenzívebben foglalkoztam a gyűjtéssel és a témával.A világon három nagy zászlógyűjtemény van, mindegyik több ezer zászlót számlál. Az egyik Austinban, a Texasi Állami Egyetemen van, a másik egy lengyel kisvárosban Gorki Wielkie-ben, a harmadik Magyarországon Budapesten. Ez Balogh László úr gyűjteménye, aki egy jó ideig Budaörsön élt. A gyűjteménynek Józsefváros adott otthont közel huszonöt esztendeig egy kis múzeumban, ahol állandó és változó, országokat bemutató kiállítások voltak, és időszakosan zászlókkal és címerekkel foglalkozó konferenciák megrendezésére is sor került. A múzeumot a józsefvárosi vezetés 2022. őszén bezárta, a gyűjteményt a Kereskedelmi és Vendéglátói Múzeum vette át. A legnagyobb zászlóm egy laoszi selyemzászló, amely közel 3×1,5 m nagyságú.

A következő fényképek  2008-ban készültek a Városháza aulájában, Balogh László úr zászlókiállításakor, aki hozzájárult ahhoz, hogy néhány zászlóval magam is csatlakozhattam a kiállításhoz.

A papírzászlócsokor, a mögötte lévő tabló az enyém, továbbá a jobb oldalon lévő nagy zászlók alatti kis NDK zászló, amit 1974-ben vásároltam Kelet-Berlinben, az NDK fővárosában.

A kék-fehér görög zászlót Oyrgosz görög testvérváros polgármesterétől kaptam 2004-ben. A fekete-sárga-piros zászló Halmos János barátom ajándéka, a fehér-piros vártornyos zászlót a legkisebbik fiam hozta Gibraltárból  A kisebb oroszlános zászlót dr. Vándor András képviselő úr hozta nekem Sri-Lankából. A hosszú dán zászlószalagot a dániai „Atlanti Fal” egyik  egykori német kiserőd alagútjából ástam ki.

A malájföldi és vietnámi zászló Szabó Tamás úr ajándéka.

A4 nagyságú szövetzászló csokor.

Papírzászló csokor két kis aarhusi (Dánia) papírboltból .

Az elől lévő tabló az enyém az ausztrál, török és új-zélandi zászlókkal

Lévay Ernőnek ma már 300 darabból áll a gyűjteménye, amiből kétszázat tart igazán értékesnek. Méretük, anyaguk különböző. Papír alapanyagúból 50-60 darabot számlál. Katalógust is vezet, de fejből tudja a legtöbb zászló színeit.

-Hol őrzöd a kincseidet?

-Összehajtva egy régi komód fiókjában.

-Melyik a legkedvesebb?

-Az ausztráloké. Ugyanis ott él a fiam a négy unokánkkal. Görög zászlót a pirgoszi testvérvárosi kapcsolatok során kaptam. Ceylonból Vándor András hozott nekem. Emlékezetes még a gibraltári – azt a fiam ajándékozta. Érdekes legenda maradt fent. Köztudott, hogy sok majom él ott a sziklákon. A britek úgy vélték, ha kihalnak a majmok, akkor az angolok elveszítik azt a területet. 1942-ben Winston Churchill miniszterelnök ezért személyesen rendelte el a majom-populáció számának megnövelését.

Alkalmam volt végigjárni az Atlanti Fal dániai szakaszát. Ott a csodával határos módon egy barlang homokjában találtam egy hosszú zászlószalagot- egy Wimpelt, ahogyan az ottaniak nevezik. A dánoknál egyébként nagy zászlókultusz van. Mindent feldíszítenek a lobogójuk színeivel.

A vexillológia vagy zászlótan a zászlókkal, lobogókkal, a zászlók történetével, szimbolikájával foglalkozó történeti segédtudomány. Konferenciákon tartottam már előadást az ausztrál, a dél-afrikai, a rhodesiai/zimbabwei zászlókról és a német haditengerészet zászlóhasználatáról. A múzeum negyedévenkénti kiadványa megjelenteti az írásaimat.

Ha van Budaörsön olyan közösség vagy iskolai osztály, akiket érdekel ez a téma, oda szívesen elmegyek, ha meghívnak.

Köszönöm a beszélgetést.

s.k.

” Kosztolányi Dezső: Zászló

Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon,
hanem zászló.
Mindíg beszél.
Mindíg lobog.
Mindíg lázas.
Mindíg önkívületben van
az utca fölött,
föllengő magasan
egész az égben
s hirdet valamit
rajongva.
Ha már megszokták és rá se figyelnek,
ha alszanak is,
éjjel és nappal,
úgyhogy egészen lesoványodott,
s áll, mint egy vézna, apostoli szónok
a háztető ormán,
egyedül,
birkózva a csönddel és a viharral,
haszontalanul és egyre fönségesebben,
lobog,
beszél.

Lelkem, te is, te is –
ne bot és vászon –
légy zászló.
1925″

Megosztás