AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL TISZTELETTEL KÖSZÖNTJÜK A SZÉPKORÚAKAT

2023-09-28 | Budaörs
Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. E jeles nap alkalmából csokorba szedtünk néhány bűnmegelőzési jó tanácsot, ezzel szeretnénk kedveskedni, hogy minél kevesebb szépkorú váljon bűncselekmény áldozatává.

„Most már rád vár a feladat,
nyisd hát meg a szívedet!
Jusson nekik gondoskodás,
melegítő szeretet.
Nem azért, mert elvárható,
ne azért tedd Ővelük!
Csak emlékezz, terólad szólt
sokáig az életük.
Légy mellettük, ha teheted
kis világuk oly rideg.
Öleld őket szeretettel,
melegítsen a szíved…”

( Aranyosi Ervin:
Amikor megöregednek )

Gondoskodjon otthona biztonságáról! Ha van rá lehetősége, korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk.

Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára! Ha ismeretlen, gyanús embert lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!

Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető embereket soha ne engedjen be otthonába! Lehetőleg ne is vásároljon tőlük, mert ha a termék elromlik, reklamációra nem lesz lehetőség.

Utazáskor, vásárláskor táskáját többször ellenőrizze, hogy zárva van-e! Fontosabb iratait, értékeit, pénzét zárható belső zsebekbe tegye!

ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll senki Ön mellett!

Ha ismeretlen számról keresik hozzátartozóra hivatkozással ( mert a hozzátartozót baleset érte, fogva tartják vagy bűncselekménybe keveredett), ellenőrizze le a történetet és az Ön által ismert telefonszámon hívja fel az érintett családtagot. A hívófél azonosításánál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek. Semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, egyéb értéket senkinek! Bontsa a vonalat! Majd tegyen bejelentést a hívásról a rendőrség felé!

Ha bármelyik bank alkalmazottjaként hívja fel Önt ismeretlen személy arra hivatkozva, hogy a bankkártyáján jogosulatlan tranzakciók történtek, számlája veszélyben van, ne dőljön be! Amennyiben telefonon vagy üzenetben, emailben keresik, soha senkinek ne adja meg személyes adatait, bankkártyája számát, PIN kódját, CVC kódját, internetes belépési adatait! Ne kattintson üzenetben kapott linkre, csatolmányra, mert adathalász oldalra vezethet!

Ön is tud védekezni az internetes csalások ellen! Látogasson el a www.kiberpajzs.hu oldalra és tájékozódjon!

Pest VÁRMegyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Gazdag-Rokay Lilla c. r. szds. főnyomozó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás