Advent, karácsonyvárás régen

2019-11-30 | Budaörs
Közeledik a karácsony, a kis Jézus születésének, a Megváltó eljövetelének napja. A karácsony a kereszténység egyik legszebb ünnepe. Várakozással telve készülünk erre a napra. Ilyenkor mindannyian legyünk békésebbek, türelmesebbek egymással.

Az advent a karácsonyra, a kis Jézus születésére való felkészülés ideje. Éppen ezért eleink megtartóztatták magukat a zenés – táncos mulatságoktól. A Katalin – bált követően csak újévkor nyitottak ki újra a tánctermek. „Katalin elzárta a hegedűt.”- járta a mondás. .A hajnali harangszó rorátéra (Oraadi) hívta a híveket. Sok családnál az volt a szokás, hogy a gyerekekkel együtt mentek. A férfiak indulás előtt egy pohárka pálinkát ittak. Az volt az „Oraadischnops”

Ha valaki Szt Borbála napján, december 4-én, letört három gyümölcsfa vesszőt és, vízbe tette, az megtudhatta, hogy milyen év várható jövőre. Ha a „Barbara Zweig” az éjféli mise előtt kihajtott, akkor bőséges gyümölcstermésre lehetett számítani. Ezen a napon a gyerekek virágcserépbe búzamagot vetettek, hogy karácsonyra kizöldüljön, és legyen mit ennie Jézuska szamarának. Karácsony napján aztán mécsest égettek a zsenge zöldben.

Szent Luca napjához-december 13.-számos népszokás fűződik országszerte.Budaörsön féltek a titokzatos Lucianacht”‘-tól. Mindenki igyekezett, hogy az esti harangszóra otthon legyen. A gyerekeket már jó előre figyelmeztették. hogy Luca este végig járja az utcákat („Lucia keit rum”), és jaj, annak. akit véletlenül kint talál! Egy múlt század elejéről való leírásban (Bonomi Jenő) olvashatjuk, hogy akkoriban úgy tartották, hogy ezen a napon a boszorkányok is előjönnek. Tőlük még a felnőttek is féltek. Védekezéskeppen lapátra parazsat, arra tömjént tettek, majd az „Atya, a Fiú és a Szentlélek” nevében kifüstölték a szobát, a konyhát, az istállót és még a padlást is.

December 21-e Szent Tamás napja. A szerelmi babonák közül nem az ólomöntés és a gombócfőzés a legrégebbi Budaörsön. Hajdanában ezen a napon a lányok megrugdalták az ágy lábát, elmondtak egy versikét és abban a meggyőződésben szenderedtek el, hogy álmukban megálmodják a jövendőbelijüket. Ha Szent Tamás estéjén egy lány bevitt a konyhába egy öl fát. és a fahasábok páros számúak voltak, akkor biztos lehetett abban, hogy a következő évben férjhez fog menni.

A karácsony közeledtével, az adventi időszakban készítsük fel magunkat Jézus eljövetelére. A mindennapi rohanásban próbálunk időt szakítani a csendre, a befelé fordulásra és megállni pár perc imádságra.

s.k.

Megosztás