Adventi vásár a Dóm téren Szegeden

2022-12-02 | Budaörs
Az idei adventi időszak nyitányát Szegeden töltöttem,így alkalmam volt ellátogatni a "hírös város" ünnepi díszbe öltöztetett Dóm terére,ahol november 25-én délután nyitotta meg kapuit az adventi vásár.

A hagyományosan megrendezésre kerülő  adventi vásár november 25-én péntek délután nyitotta meg kapuit.Fantasztikus látvány volt a Dóm tér, amelyet elárasztottak a fények és az illatok,valamint az ide siető emberek sokasága.Már  messziről látható volt az 50 méteres fényárban úszó óriáskerék, körülötte bámészkodó gyerekekkel és természetesen felnőttekkel,akik feltekintve a magasságba mérlegelték bátorságukat.

 

A  kasszánál megváltott 2500 forintos felnőtt- és 2000 forintos kedvezményes árú jegyért cserébe összesen három teljes kört lehet megtenni  a magasban, megcsodálva Szeged éjszakai fényeit, dacolva a tériszonnyal.

​A tér közepe felé haladva sűrűn egymás mellé telepedett fabódék sora árasztotta a finom illatokat, és kínálta étellel, itallal a bámészkodót.

Az árakról annyit, hogy 2 deci forró tea 500-ért, szintén ennyi rumos puncs 1500-ért, megint ennyi krampampulit 1800-ért, de kürtőskalács is kapható 1300 és 1600 forint között. Kicsit odébb a sült hurkát-kolbászt kenyérrel és mustárral fogyaszthatták az éhes vásárlók, mindemellett a lepények széles választéka is itt foglal helyet, 1900-tól 3200 forintig. Az ételeken és italokon túl számos karácsonyi témájú kézműves- és ajándéktárgy is kínálgatta magát, a szokásos giccsektől kezdve a mikulásos–angyalkás zoknikon, kézműves szappanokon át a téli ruhákig minden van.

​A tér közepére pakolt szalmalabirintus mellett elhaladva, a kivilágított Dóm tövében gyerekhívogató körhinta várta a azokat akik a kasszánál 800 forintért egy körre  jegyet váltottak. A gyerekjáték tematikájú ringlispíl melletti bódéban kézműves sörök 900 és 1500 forint között, míg az ásványvíz, illetve a kávé négyszáz, az alkoholmentes sör pedig hatszáz forint. A sült gesztenye illata sokakat csalogatott 1190 forintért.Az emberekkel telített tér karneváli hangulatot árasztott, melyet  hangulatot tovább fokozták  a halat, sirályt és tiszavirágot mintázó felvonulási díszek látványa , amelyek a vásár megnyitójára jelentek meg.

A szegedi adventi időszakon egyelőre nemigen mutatja jelét a válság, a nézelődő  emberek bőséggel vásárolnak esznek és isznak ahogyan azt el is várják a térre kitelepült étellel és itallal teli bódék tulajdonosai.

Feltétlenül  szó kell hogy essék  a téren méltósággal magasodó Fogadalmi templomról  ismertebb  nevén  a Szegedi dómról, amely neoromán stílusban épült székesegyház Szeged városában, a Dóm téren. Az épület a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, tornyainak 81 méteres magasságával az ország 5. legmagasabb temploma a város arculatának egyik meghatározó épülete. Ez Magyarország egyetlen 20. században épült székesegyháza.

A templom alapkövét és a bele rejtett pergamenre írt alapokmányt ünnepélyes keretek között 1914. június 21-én rakták le, bár az építkezés már 1913 augusztusában megkezdődött. Az első világháború által megszakított munkálatokat csak 1923-ban tudták újra folytatni, 1924 augusztusában emelték fel a kupola aranyozott, napsugaras keresztjét a helyére. Ugyanazon év karácsonyán mutatták be az utolsó szentmisét a régi Demeter-templomban, majd celebrálta ugyanazon a napon Glattfelder Gyula csanádi püspök az első szentmisét az új templomban. 1925-ben és 1926-ban tették fel a gömböt és a keresztet a tornyokra.

A közelgő gazdasági válság miatt a templom belsőépítészeti munkáit nem tudták teljességgel a tervek szerint befejezni, az későbbi időkre maradt. Végül 1930. október 24-én szentelték fel a dómot a Csanádi egyházmegye alapításának 900. évfordulóján. Az ünnepi miséhez a zenét Dohnányi Ernő komponálta. Horthy Miklós  kormányzó és Klebelsberg Kuno kultuszminiszter, valamint mintegy 30 000 ember jelenlétében szentelték föl a templomot, amely kezdettől fogva a csanád vármegyei püspökség, 1950-től a Csanádi egyházmegye, majd 1982-től a Szeged-Csanádi egyházmegye székesegyháza.

Az év leghangulatosabb és talán legjobban várt eseménye, a Szegedi Karácsonyi Hetek. Az egész évben várt Advent már itt van de a karácsonyi hetek alatt  újra itt a lehetőség, hogy az emberek együtt tölthessék a karácsonyi készülődés időszakát és felejthetetlen programokon vegyenek részt.

Major Edit

Megosztás