Ahogy múlik az idő

2021-07-15 | Budaörs
...a tested is máshogy reagál a különböző testsúlycsökkentési praktikákra, ráadásul az emberek többségére jellemző az évi plusz fél – 1 kiló felszedése. Ez nem tűnhet soknak, de idővel komoly többletet jelenthet, és a testtömeg-index is jelentősen megugorhat.

Mely tényezők nehezítik a fogyást a kor előrehaladtával?

1. Korral járó izomtömegvesztés
A sovány izomtömeg 30 éves kor után 3-8%-kal kezd el csökkenni évtizedenként. A sovány izom több kalóriát fogyaszt, mint zsírt, ezért hacsak nem végzel rendszeresen súlyemeléses edzéseket az izmok fenntartása és felépítése érdekében, a testednek minden nap kevesebb kalóriára lesz szüksége. Ha továbbra is ugyanannyi kalóriát fogyasztasz, mint korábban, könnyen megnövekedhet a testsúlyod.

2. Változik a hormonháztartásod
A férfiak és nők hormonháztartása is változik a korral. A nőknél a menopauza – amely leggyakrabban 45 és 55 év között fordul elő – az ösztrogén jelentős csökkenését idézi elő, ami a hasi tájékon jelentkező plusz kilókat eredményezheti.

3. Lelassul az anyagcseréd
Az anyagcsere a kalóriák energiává alakítását jelenti, és ez a folyamat az izomtömeg csökkenésével lelassul. Ha több a zsír és kevesebb az izom, a kalóriaégetés lelassul. Ráadásul sok ember az életkor előrehaladtával kevésbé aktív, ami tovább lassíthatja az anyagcserét.

4. Mozgásszegényebbé és stresszesebbé válik az életmódod
30-40 éves korodra a karriered már javában zajlik, ami nagyszerű lehet, azonban fogyókúrás kihívásokat is jelenthet. Egyrészt lehet, hogy már nem vagy annyit mozgásban, mint fiatalabb éveidben, másrészt a munkádban elfoglalt felelősségteljesebb pozíció nagyobb stresszel is jár, amely szintén túlsúlygyarapodást okozhat.

5. Jelentős életmódbeli változásokon mégy keresztül
Az egyik legnagyobb változás akkor következik be, amikor családot alapítasz. Hirtelen a munka utáni edzőteremben töltött órákat felváltja a gyermekeddel, unokáddal töltött idő. A pelenkacseréléstől, az oviba kísérésen át, a házifeladattal való segítségig, rengeteg területen lesz a családodnak szüksége rád, és könnyen lehet, hogy nem marad időd a sportolásra.

Mire koncentráljunk a súlyfelesleg ledolgozásához?

• Étkezz egészségesen! Növeld a zöldség- és gyümölcsbeviteled, valamint csökkentsd a gyorséttermi, a magas cukortartalmú, valamint a feldolgozott ételek fogyasztását.
• Csökkentsd az étkezéskor fogyasztott adagok mennyiségét! Az étrended kalóriatartalmának csökkentése fokozatos folyamat. Kezdésképp fogyassz napi 100-200 kalóriával kevesebbet.
• Hidratálj! Az éhségérzetet könnyű összekeverni a szomjúsággal. Kerüld a magas cukortartalmú üdítőket, és igyál tisztított, lehetőleg lúgos vizet!
• Maradj mozgásban! Heti 1-2 alkalommal látogass el egy edzőterembe és mozgasd át a fő izomcsoportjaid. Több izommal hatékonyabban égeted el a kalóriákat és az állóképességedet is növeled. Napi fél óra otthoni aerobikkal vagy ház körüli kocogással is nagyban hozzájárulsz az anyagcseréd felgyorsításához.
• Aludd ki magad! Ha fáradtan kelsz, kevésbé leszel aktív a nap folyamán és ennek következtében kevesebb kalóriát fogsz elégetni. Próbálj meg minden éjszaka 7 – 9 órát aludni.

(calivita)

(SzK)

Megosztás