Állati interjú: Szikaszarvas, a csodás patás

2021-05-31 | Budaörs
Májusban ismét a Facebook-követőink segítettek nekünk a Hónap Állatának kiválasztásában. A versenyben ezúttal két, egymástól nagyon különböző emlősünk, a szikaszarvas és a vadászgörény szerepeltek.

A győztes végül a szépséges négylábú patás, a szikaszarvas lett, akiről ebben a képzelt interjúban rengeteg érdekességet megtudhattok. Mivel a Budakeszi Vadaspark újra nyitva van a látogatók előtt, a Hónap Állatával élőben is találkozhattok.

-Szia Szika! Mesélnél kicsit a fajtádról? Ha jól tudjuk, igazi ritkaságnak számítotok itt Magyarországon.

Bizony ez így igaz. A mi eredeti élőhelyünk nem Európa, hanem Ázsia, azon belül is főleg Japánban, Koreában, Vietnámban és Tajvanon élnek nagyobb populációk. Japánban szent állatként is tisztelnek minket, több templomkertben is szabadon mászkálhatunk.

Magyarországra a 20. század elején, betelepítéssel kerültünk. Ezt egészen pontosan a Károlyi grófoknak köszönhetjük, akik a Fehérvárcsurgói Vadaskert állományát igyekeztek színesíteni. A honosítás jól sikerült, hiszen mi nagyon könnyen alkalmazkodunk az itteni hideg időjáráshoz is, vastag bundát növesztünk és az élelem is megfelelő számunkra.

-Ti is a japán szikaszarvas-fajhoz tartoztok?

Igen-igen. A szikaszarvasnak több alfaja is van, de mi a japán szikák közé soroljuk magunkat.

Itt, a Vadasparkban egyébként hárman élünk. Gyakran összekevernek minket a gím- vagy a dámszarvasokkal, pedig egészen különbözőek vagyunk. A bundánk színe nagyon árulkodó. Nyáron világosbarna, fehéren pöttyözött gúnyában járunk, télen pedig teljesen sötétbarnára, szürkére váltunk. Annyira, hogy még a foltjaink is eltűnnek a vastag bunda alatt. Ez nagyon praktikus viselet, remekül elrejt minket a nyári vagy a téli erdőben. Testalkatra kicsit zömökebbek vagyunk, mint a gímek vagy a dámok.

Akartok hallani valami érdekességet?

-Naná! Mindenre kíváncsiak vagyunk!

Okés, szóval a hím egyedek téli bundája nagyon jellegzetes. Hosszú szőrt, szinte már sörényt növesztenek, aminek elsősorban persze a melegítés miatt. Ám azt is mutatja, hogy mennyire érett, fejlett, tapasztalt és milyen idős az állat. Az idő minket csak széppé tesz.

Egyébként a másik megkülönböztető jegy az agancsunk. Mi jóval egyszerűbb fejdíszt viselünk – minek a csicsa, szoktam is mondani –, mint a gímek vagy a dámok. Az agancsunk szárból és ágakból, valamint villákból áll, a korona nálunk nem jellemző. Keleten a barkás agancsunknak nagy szerepe van a hagyományos orvoslásban. Gyógyszereket készítenek belőle.

-Azt hallottuk, hogy a hangotok is rendkívül jellegzetes. Igaz ez?

Jellegzetes, furcsa és sajátos. Amolyan sípolós, sikítós féle. Az emberek azt mondják, hogy túlvilági, és tutira hidegrázást kapnak, ha meghallják az erdőben. Viszont ez a bőgés nagyon tetszik a teheneknek. Az őszi párzási időszak idején a hímek rendszeresen elkápráztatják vele a kiszemelteket.

A bőgés mellett pedig természetesen megy a mutogatás is, hiszen azé lesz a hárem, akinek a legnagyobb az agancsa, és aki a legjobb formáját tudja mutatni októberben. A tehenek tetszését mindig kihívás elnyerni, nagyon válogatósak tudnak ám lenni.

Viszont a szikaszerelemből nagyon aranyos borjak születnek.

-Említetted, hogy hárman éltek itt a Vadasparkban. Milyenek a hétköznapok?

Aha, vagyok én, a hím és még két tehén. Nálunk nagyon nyugisak a mindennapok. Főleg nappal vagyunk aktívak, eszünk, sétálgatunk, kérődzünk, eszünk, sétálgatunk, kérődzünk, dagonyázunk… És így tovább. Éjszaka pedig elvonulunk és alszunk.

-Mi a kedvenc eledeletek?

Falevelek, fűfélék, aljnövényzet, bármi jöhet, ami friss, üde és ropogós. A száraz takarmányt inkább kiválogatjuk. A Vadasparkban is figyelnek erre a gondozóink.

-Idén is számíthatunk arra, hogy új taggal bővül a szikaszarvas családotok?

Azt hiszem, hogy ez már nem titok. Igen, a gólya idén is megajándékoz minket egy borjúval.

A Vadaspark Facebook-oldalán biztosan lesz is róla hír, érdemes figyelni.

-Bízunk benne, hogy mielőbb köszönthetjük az új jövevényt. Köszönjük az interjút, Szika.

Én is nagyon köszönöm, hogy meglátogattatok és az olvasókat is csak arra tudom biztatni, hogy jöjjenek ki a parkba, töltsenek el velünk egy felejthetetlen napot!

A Budakeszi Vadaspark hivatalos Facebook oldala itt, Instagram oldala pedig itt érhető el.

További információ: sajto@bkvp.hu

Megosztás