Apa Anya Fiú Lány a Latinovitsban

2019-10-29 | Kultúra
A Latinovits Színház legújabb színdarabja  Holger Schober Apa, Anya,Fiú,Lány tantermi előadásként lesz majd látható ebben az évadban kikérve a színdarab témájához kapcsolódó véleményeket a diákoktól és felnőttektől egyaránt.

Sokáig töprengtem, hogy mit is írjak a kedves olvasó, jó reménnyel a leendő színházlátogató számára Holger Schober Apa anya fiú lány című darabjáról. Már csak azért is, mert számomra sokkoló volt a téma,  fájó volt látni és hallani e klasszikus család  egymás iránt felhalmozott gyűlöletét, keserűségét, látni reménytelen összezártságukat,és ebből eredő kilátástalan élethelyzetüket.

Eredetileg tantermi előadásnak szánta a rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám, hiszen egy olyan családi élethelyzetet kínál fel, a benne rejlő konfliktusokkal, problémákkal, amelyre leginkább a mai fiatalok hivatottak válaszolni, véleményt alkotni. A színdarab egy családról szól klasszikus felállásban, amikor adott egy anya, apa, fiú és egy lány, vagyis a szülők és a testvérek.

A bemutató előadásra most a Városi Klub adott lehetőséget, de nagyon kíváncsi lennék egy tantermi előadásra is hogy vajon ott a diákok hogyan reagálnak Holger Schober által megírt és a Latinovits színészeit által előadott egy adott család életvitelével, önmarcangoló, egymást vádoló magatartásával?

Bevallom elképesztő ez a családi példa, és ha ez valóban így van, akkor egyenesen szomorú. Mint tudjuk a család egyik összetartó ereje az anya, aki ebben a darabban nem tudja pontosan, hogy ki is a lányának az apja, lehet hogy a jelenlegi családfő, de az is lehet hogy nem. Mindenesetre szeretne egy másik gyereket is, mindegy hogy kitől csak igazi férfi legyen. Az apa többször hangoztatja sokszor üvöltő, és kiborulásakor őrá kezet emelő fiának, hogy” nem vagy a fiam” és a fiú is ugyan így hogy” nem vagy az apám”. Üvöltés, verekedés, vádaskodás, majd minden monológ végén elhangzik a cuppanós puszi, vagyis a kibékülés egymással. Áldatlan állapotok, egymásra utaltság, áldozatvállalással, az olykor kétségbe eső és a családot minden áron összetartani igyekvő anya vasárnapi kedvenc ételek főzésével tűzdelve, hogy a család mégiscsak egyben maradjon.

Honnan jönnek belső feszültségeink? Mennyire képtelenek vágyaik? Megválaszthatjuk e saját családunkat? Megbocsáthatunk e szüleinknek?

Ezekre a kérdésekre várják a választ a diákoktól majd a tantermi előadások után. Kíváncsian várom én is hogyan reagálnak a legérintettebbek a gyerekek és természetesen az őket nevelő családanyák és apák.

A színdarab szereplői jól teljesítettek. Böröndi Bence, Chován Gábor,Nagy Katica m.v., Páder Petra

Rendező Berzsenyi Bellaagh Ádám

 

Major Edit

Megosztás