Apró jelek: a monogramok

2020-08-07 | Budaörs
Ha nyitott szemmel járunk Budaörs Óvárosában, itt-is ott is monogramokat láthatunk a régi házak falán. Sajnos, elfogyóban vannak, mert ha a házat bontásra ítélik, odavész a monogram is.

Mondhatjuk, hogy azok a régi emlékek elődeink logói. Egyszerűbben megfogalmazva: a logó egy-egy szó vizuális jele, a monogram pedig egy név , személy vezeték- és keresztnevének rendszerint egybekapcsolt kezdőbetűiből szerkesztett grafikai egység e. A számmisztika szerint  a szimbolikában különös jelentőséggel bírnak a nevek kezdőbetűi, azaz a monogramok. Nem véletlen, hogy ezeket a betűket mindig nagybetűvel is írjuk, így jelezve, hogy kiemelt jelentőséggel bírnak. A monogram-kód egyfajta rövidítése a teljes névnek. Csupán két, vagy három betű, de mindenki tudja, ha leírva látja a monogramját, hogy ez az ő nevét jelképezi. A monogram valójában egy tömörített energiával bíró jelkép.

Régen a lányok a stafirungjukba (kelengye) is belehímezték a nevük kezdőbetűit. Némelyik olyan különlegesen kalligrafált, hogy nehéz kihámozni a betűket.  Ettől is egyedi.

Egy csodás monogram a Templom téri Ebner ház kapuja fölött. Hirdeti,hogy itt élt valamikor az Ebner család

Találunk díszes és egyszerűbb kezdőbetűket, évszámokkal is.

A mai tulajdonosok megóvták:

Egy nagyon régi.Unokáink látni fogják?

 

Ezek a jelek üzenetet is tartalmaznak: ez az enyém, ez a miénk, ezt a házat ekkor mi építettük, itt élünk…itt éltünk.

Jó lenne, ha maradna néhány ezek közül a jelekből  az utódaink számára.

s.k.

Megosztás