Apróságok

2021-08-17 | Budaörs
Azt hiszem tegnap délután a  mesebeli kis herceggel  találkoztam.  Ugyanolyan szőke volt és kék szemű mint  Antoine De Saint-Exupéry regényének lapjain, és ugyanolyan váratlanul  toppant elém.

A hétfői délután kissé hosszúra nyúlt, meleg is volt és a semmittevő időmet egy kis sétával akartam kitölteni. A közeli parkba vezetett hát az utam de hogy azért hasznos is legyen az út magammal vittem a háztartásom szelektált hulladékait a kijelölt helyre.Mindeközben  egy játszótér mellett haladtam el. Szépen gondozott kertjében ezernyi apróság játszadozott.Egy szőke kisfiú a játszótér drótkerítésébe kapaszkodva megszólított.  Te hova mész- kérdezte vékonyka hangján. Meglepődtem. Csak nem engem szólított meg ez az aranyos kisfiú?  Kék szeme kérdően nézett rám. Viszem az üres üvegeket kidobni mutattam a szatyromat és bele is kotortam egy kicsit, hogy megmutassam, igazat szólok. Látod ezt is odaviszem mutattam egy kiürült kávés üvegre. Bólintott. Tovább álldogált majd megkérdezte: Hol laksz? –  Ott abban a sárga házban mutattam. És te- kérdeztem. Én is itt mondta kicsit bizonytalanul. Apával mindig liften megyünk. Már menni akartam, de ő nem tágított a kerítés mellől. Maradtam hát. Hány éves vagy – kérdeztem. Apró kezével valami számot mutatott gondolom, amit már megtanult. Talán öt? –kérdeztem.  Rábólintott. Szóval akkor már óvodás vagy? Nemsokára –mondta lelkesen.  Miért játszol egyedül? Nincsenek barátaid -kérdeztem de nem válaszolt csak nézett a nagy kék szemeivel. Vajon egyedül van itt ez a gyerek gondoltam és ezért megkérdeztem: Hol van az anyukád?- A rózsaszínű blúzos-mutatott a játszótér túlsó oldalára.

Na jó, akkor most már megyek mondtam meggyőződve arról hogy ő nem egy elkóborolt kisgyerek. Ne menj még! –kérlelt. Közben odajött az anyukája is biztosan feltűnt, hogy a kisfia beszélget valakivel a kerítésen át. Váltottunk egy pár szót,majd indultam is. Gyere el máskor is-kérlelt a kisfiú miközben anyukája már vitte is a homokozó felé. Búcsúzóul megígértem, hogy jó majd megkereslek, ha erre járok.

Idáig azt hittem, hogy csak az írói fantázia szülötte a kis herceg aki mindenáron a barátságot kereste.   Ma rá jöttem hogy ők itt vannak  közöttünk, észrevétlenül mindaddig, amíg egy véletlen folytán rájuk nem találunk.

Major Edit

Megosztás