Az afrikai gyerekek világnapja-június 16

2020-06-15 | Budaörs
Nem érdekel. Engem nem érint. Úgysem tudok semmit tenni. –mondhatná erre a hírre bárki. Ám a világ dolgai iránt érzékenyen érdeklődők figyelmét nem kerüli el ez a világnap.

Mi is ennek a világnapnak a története?

1976. június 16-án a dél-afrikai Sowetoban több ezer fekete bőrű iskolás gyerek vonult az utcákra, hogy jogaikért felszólaljanak.

Jobb minőségű és a saját nyelvükön szóló oktatást szerettek volna. A biztonsági erők belelőttek a tömegbe, több száz fiú és lány halt meg és több mint ezer sebesült volt. Június 16-án e gyermekekre emlékeznek világszerte és gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet. Ezen a napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.

Melyek is ezek a jogok?

„A gyermekjogok minden 18 év alatti embert megilletnek. A gyermekeknek joguk van az élethez, méltóságuk tiszteletben tartásához, a családban való nevelkedéshez, a védelemhez a bántalmazástól, kizsákmányolástól és erőszaktól, a kényszermunkától, a szexuális kizsákmányolástól, az egészséghez, megfelelő lakhatáshoz, ellátáshoz. A gyerekeknek joguk van az oktatáshoz, a szabadidőhöz, a játékhoz és a sporthoz, tehetségük kibontakoztatásához”. Az már egy másik téma,hogy hányan nem kapják meg ezt a jogot.

Mi a valóság?

Több millió afrikai gyerek sorsa ma is tragikus. Az egészségügyi ellátás hiányossága minden képzeletet felülmúl. Milliók jutnak árvaságra, válnak kiszolgáltatottá. Elhurcolják őket gyerekkatonának, vagy prostitúcióra kényszerítik. Az ugandai polgárháború áldozata több tízezer gyermek, akiket két évtized alatt raboltak el milicisták. Kiképezték és harcra fogták őket.

A legtöbb afrikai országban a népesség több mint fele 15 év alatti. Még ha mától fogva mindenhol bevezetnék, hogy csak két gyermek vállalható családonként, a teljes népesség akkor is növekedne még két évtizeden keresztül. Mindemellett a fejlődés reményteljes jelei már megmutatkoznak. Az utóbbi években az afrikai kormányok globális közbenjárás hatására és a családtervezéssel foglalkozó szervezetek nyomására már elfogadják, hogy kevesebb, nagyobb időközönként vállalt szülések eredményeként egészségesebb gyermekek születnek és kisebb lesz a gyermekvállalással kapcsolatos betegségek száma és az anyai halandóság.

Már az is nagy haladás, hogy Maliban és Szenegálban anyakönyvezik a gyerekeket, amennyiben a születésüket bejelentik. Ez fontos, hiszen ennek révén kapják a gyerekek az állampolgárságot és lesznek jogosultak például oktatásra, egészségügyi ellátásra. Egy magyar orvosnő tapasztalta, hogy a nagyobb városok utcáin gyerekek százai tengődnek csoportba verődve. Senki nem tudja, ők maguk sem, hogy kik a szüleik, kihez tartoznak, mi a nevük, hány évesek.

Az UNICEF (ENSZ Gyermekalapja) és a humanitárius szervezetek feladata óriási. Bár kísérné egyre nagyobb eredmény a munkájukat.

s.k.

Megosztás