Az Állatok Világnapja - október 4.

2022-10-03 | Budaörs
Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. 

Egy állatbarát ismerősöm, nevezzük Áginak, mesélte évekkel ezelőtt a következő szomorú történetet. Budaörs kertvárosi részén lakott és balszerencséjére egy brutális szomszédja volt. Időnként egy szőlőkaróval nekiesett szerencsétlen, rosszul táplált kutyájának. Nem tudni miért kapott verést, hiszen egy rövid láncon élt, még a kertben sem tudott volna kárt tenni. Akkoriban még nagyon fejletlen volt az állatvédelem, segítséget nem is lehetett senkitől kérni. Nem egyszer a kutya szívet tépő jajveszékelésétől volt hangos a környék. Egy újabb alkalommal keserves vonyításra figyeltek fel a szomszédok. Ismerősöm a kerítés közelébe ment, hogy jó szóval megfékezze a dühöngő „gazdát”. Erre ő ráemelte a husángot ezen szavakkal:-Na, gyere csak, majd neked is adok! Áginak azon az éjszakán szörnyű álma volt. Azt álmodta, hogy kutya és a fejét rugdalják. Reggel iszonyú migrénes fejfájással ébredt. Betelefonált a munkahelyére, hogy csak később tud bemenni. Aztán elköltöztek abból az utcából.

Mark Stewart

Értük kiáltok!
-kutyákért, akiket élve megfőznek Koreában!
-delfinekért, akiket kizsigerelnek Japánban és Dániában!
-bálnákért, akiket meggyilkolnak Norvégiában és Izlandon!
-bikákért, akiket halálra szurkálnak Spanyolországban!
-szamarakért, akiket halálra dolgoztatnak Nepálban!
-rókákért és borzokért, akiket széttépnek Angliában!
-elefántokért, akiket megcsonkítanak és megbilincselnek Indiában!
-medvékért, bölényekért és farkasokért, akiket lelőnek az USA-ban!
-fókakölykökért, akiket halálra vernek és megnyúznak Kanadában és Namíbiában!
-nyulakért, akiket élve megnyúznak Kínában!
-kutyákért és macskákért, akik éheznek Szerbiában!
-laboratóriumokban, állatkertekben, állattenyésztő üzemekben és cirkuszokban szenvedő állatokért!
Minden állatért ezen a bolygón, akik kénytelenek elviselni az emberi közöny kegyetlen csendjét!
Én leszek a hangjuk!

s.k.

Megosztás