Az ország kenyere 2023

2023-08-06 | Budaörs
A Magyar Pékszövetség 12-ik alkalommal megrendezett Szent István napi Kenyérversenyének ünnepélyes díjátadóján a Parlament Vadásztermében mutatták be a 2023 évi Szent István kenyeret.

A 2023-as kenyérversenyre 11 vármegyéből 85 terméket neveztek be a pékek.

Szent István napi kategóriában első helyezést ért el a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere. A vállalkozást 1985-ben, Heim Endre és Heim Ferenc testvérpár alapította. Ifjabb Heim Endre tulajdonos és a cég üzemvezetője Turjánszki Róbert alkotta meg az idei nyertes terméket. A durumliszt azért volt jó választás, mert a nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyér szerkezetének, aranysárga árnyalatot a bélzetnek, s páratlanul különleges ízvilágot.

A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolók számára is remek választás, de cukorbetegek étkezésébe is jól beépíthető, mivel a durumliszt felhasználásával készült kenyér lassan lebomló- és felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.

Az Innovatív kategória első helyezettje a balmazújvárosi Aranymetszés kenyér. A Balmaz-Sütöde Kft. már 30 éve látja el sütőipari termékekkel a hajdúsági fogyasztókat. A cég tulajdonosa, Fülep Zsolt és fia Fülep Ádám alkotta meg a nyertes kenyeret. A termékben megtalálják az aranymetszés erejét kenyérbe gyúrva. Négyféle liszttel, édes nedűben, 48 órán keresztül áztatott dióval, szakaszos kovászolással, hosszú érleléssel készült kenyér egyedivé és gasztronómiai élménnyé varázsolja a kenyérfogyasztást.

A nyertesekkel a budapesti Magyar Ízek Utcája eseményen ismerkedhet meg a közönség. A szövetség célja,hogy az ország minden településén elérhetőek legyenek a díjnyertes kenyerek. A Pékszövetség várja azoknak a vállalatoknak, pékségeknek a jelentkezését, akik népszerűsítik ezeket a termékeket.

Forrás: Pénzcentrum

s.k.

Megosztás