Bach Máté fénypecái

2024-05-12 | Budaörs
A 26. Budaörs Fesztivál egyik programja Bach Máté fotókiállítás-megnyitója volt a PostART Kulturális Színtérben. A Budaörsön élő fotográfus fekete-fehér képeit, a fénypecákat - ahogy a szerző nevezi - a falakon és a kivetítőn is láthattuk.

Ráhangolódásként Hrutka Róbert Artisjus-díjas zenész, zeneszerző adta elő saját szerzeményét, Máté kedvenc dalát.

A fotográfus nem titkolt izgalommal állt közönsége elé. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek. Elmondta, hogy az itt bemutatott felvételei közül különösen a Kőhegyen készült képet szereti. Ha ideje engedi, felmegy oda kikapcsolódni, feltöltődni, meditálni.

„A Fénypecázás sorozatom nem egy adott koncepcióra épül fel, hanem egy képi kikapcsolódás számomra, lényeg a szabad alkotás.” – nyilatkozta egyszer Bach Máté.

„Mert a kép mindenhol ott van, csak rá kell bukkannom, csak ki kell fogni. Itt semmit sem akarok eldönteni, csak élek a lehetőséggel, hogy megtaláljam a városban az elrejtett pillanatokat.” vallotta.

Orcsik Roland költő, író, műfordító gondolatait a fényképészetről, a kortárs művészetről, Máté alkotásairól Jókai Ágnes színművésznő tolmácsolta.

Sokan gratuláltak Bach Máténak, elidőztek a képek előtt, majd kötetlenül beszélgettek.

A vele készült beszélgetés itt olvasható.

További sikereket kívánunk.

s.k.

Megosztás