Bemutatkozik a BNNÖ legfiatalabb tagja

2019-11-20 | Közélet
Az októberi választáson a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai közé választották Róth Henriket. Ő a legfiatalabb a testületben, és büszke vagyok rá, hogy az óvodásom volt.

-Az óvodás éveidet ismerem, kérlek, mesélj az azt követő évekről.

Középiskolai tanulmányaimat az Illyés Gyula Gimnáziumban folytattam, majd a Corvinus Egyetem / Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi karán, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karán szereztem a diplomáimat.

-Mi késztetett arra, hogy indulj a választásokon?

Mindig is igyekeztem részt venni a német nemzetiség rendezvényein. A közösség, kultúra és a hagyományaink mindig is fontosak voltak számomra. A választást megelőző hónapokban több volt, illetve jelenlegi képviselővel történt beszélgetés során merült fel, hogy esetleg elindulhatnék.

-Milyen ügyeket tudsz képviselni az önkormányzatban?

Az ügyeket, amelyeket személy szerint képviselni szeretnék talán a „Verjüngung” kifejezéssel tudnám összefoglalni, amit tartalmi szempontból talán „megújulásnak/megfiatalodásnak” lehetne fordítani. Tömören összefoglalva azt szeretném elérni, hogy versenyképes alternatívát tudjunk nyújtani mindenki számára, aki érdeklődik a hagyományok, a közösség, történelmünk, illetve a nyelvünk iránt.

Ez nem könnyű, azonban az elmúlt években elindult nyelvkurzusok, gyermekprogramok, előadások véleményem szerint meglehetősen sikeresek voltak. Ezen tapasztalatok felhasználásával szeretnénk erősíteni a közösséget és bővíteni azok körét, akik látogatják a rendezvényeinket.

-Hogy látod, lehet a fiatalokat mozgósítani a jó célok érdekében?

Szerintem minden cél „jó” amire az ember hajlandó az idejét és az erejét áldozni, legyen ez akár kikapcsolódás, akár a hagyományápolás, vagy egy nyelv megtanulása.

Belső motiváció nélkül azonban nagyon nehéz az embereket megszólítani.

Amit viszont nyújtani tud a német közösség a hagyományokon kívül az maga a gyakorlati nyelv elsajátítása és használata. A már fentebb említett kurzusok mellett – melyeket a jövőben bővíteni szeretnénk – lehetősége van bárkinek gyakorlatilag ingyen, anyanyelvi környezetben gyakorolni a német nyelvet. Akár a Stammtisch akár más rendezvényeink, előadásaink keretein belül. Amelyben már csak a földrajzi közelség miatt is hatalmas potenciál van. Németország az Európai Unió motorja, emellett számos cég van jelen hazánkban, amelyeknél hatalmas előny a német nyelv ismerete. Ez részben személyese tapasztalatom, illetve minden jel arra utal, hogy a magyar gazdaság erősen fog a jövőben is kötődni a némethez, így ez a tudás úgy érzem, hogy felbecsülhetetlen előnyöket hordozhat magában mindazok számára, akik hajlandóak az idejük egy kis részét ráfordítani.

Apa és fia -Henrik.

-Mi a hobbyd?

Hobbijaim közt szerepel maga a germán kultúra, főleg a ma még a múlt homályába vesző idők megismerése, illetve a gitározás.

Végül szeretném megköszönni mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával és rám szavazott a választáson.

Sok sikert,Henrik!

s.k.

Megosztás