Benyovszky Móric nyomában jártunk

2024-02-26 | Budaörs
A Magyar Történelmi Szalon idei első előadásán Szaplonczay Marianne elnök köszöntötte a megjelenteket és az érdi Magyar Földrajzi Múzeum „nyughatatlan” nyugalmazott igazgatóját.

Dr.Kubassek János már nem először tart előadást a Szalon meghívására. Mint eddig, most is érdekes témát dolgozott fel- Benyovszky Móric életútját- és adta elő a tőle megszokott lendületes és humoros stílusban. Ő maga is járt a 18. századi világutazó nyomában.

Nemes Benyovszky Móric magyar főnemes, katona, híres utazó, emlékíró. 1741-ben (?) született Verbón, az akkori Nyitra megyében. (Ma Szlovákia) Elhunyt, 1786. május 23. Madagaszkáron.

Származását tekintve magyar és lengyel főnemes. Ezért mindkét nemzet a magáénak tartja. Ő magyarnak vallotta magát.

Rövid életútja során négy világrész több országának történetébe írta be a nevét, a távoli vidékeken tett utazásaival, földrajzi felfedezéseivel. Hátrahagyott emlékiratai nyomán számos irodalmi alkotás, regény, színdarab és tudományos mű született.

Emléke több országot is összeköt.

Kalandos úton eljutott Madagaszkárra.

Itt kórházat alapított,sebesülteket gyógyított, a nagy ínséget szenvedőknek élelmet osztott. Elképzelése az volt, hogy Madagaszkárból modern államot teremt. Jó célokért küzdött.

Feltárta a terület flóráját és faunáját, ami teljes elszigeteltségben fejlődött ki, továbbá a karsztvidéket.

A gyarmatosító francia kormány nem nézte jó szemmel tevékenységét. Benyovszky az ellene küldött francia csapattal vívott csatában vesztette életét 1786. május 23-án, sírját az erőd tövében a trópusi erdőnél, ma is gondozzák. A helyiek hálával emlékeznek rá. Mindössze 45 évet élt.

A viszontagságos életű hazánkfia az egyik legjelentősebb magyar világutazónk volt.

Az előadás után a hallgatóság által feltett kérdésekre kapott válaszokból még számos érdekes történetet tudtunk meg Kubassek Jánostól.

s.k.

Megosztás