Budaörs eladja a Szent István Gyógyszertár épületét

2020-03-02 | Képviselőtestület
Nyilvános, kétfordulós pályázat keretében szeretne megszabadulni Budaörs önkormányzata a Templom tér egyik legrégebbi épületében levő tulajdonrészeitől, amelyben a patika is működik.

A 2020. február 26-i testületi ülésen történt:
„Egy másik Templom téri ingatlanban (Templom tér 17.) található önkormányzati tulajdonrészek értékesítésére nyilvános, kétfordulós pályázat kiírásáról döntöttek a képviselők.
Dr. Czuczor Gergely (Fidesz) jelezte, hogy szerencsésebb lenne ezt az ingatlant megtartani.
A polgármester indoklásként elmondta, hogy az épület nagyon leromlott állapotú, több tulajdonossal rendelkezik, akikkel évek óta egyeztet a hivatal, de nem sikerült megállapodni a felújításról.”(Forrás: budaors.hu)

Kicsit utánanéztünk, mi a jelenlegi helyzet az ingatlannal, és milyen következményei lehetnek ennek a határozatnak: A Szent István Gyógyszertár helyisége, a hátsó orvosi rendelő, egyéb helyiségek és az egyik első emeleti lakás a budaörsi önkormányzat tulajdonában van.  (Csak a másik felső szinti lakás, amely 89 m2 alapterületű – + egy gépkocsitároló – van egy idős hölgy tulajdonában.) A pályázati kiírás szerint – nevezzük irányárnak – az ingatlan ára „nettó 85.786.000 Ft, azaz Nyolcvanötmillió-hétszáznyolcvanhatezer forint, melyet általános forgalmi adó fizetési kötelezettség nem terhel”. Ehhez jön még egy bankgaranciával megtámogatott 149.000.000 Ft (!), amelyet az utcai és udvari homlokzat felújítására, a homlokzati nyílászárók cseréjére és tetőfelújításra kell fordítania az új tulajdonosnak a kiírás szerint.

A pályázat első fordulójában bárki résztvehet, itt a pályázati anyag a pályázónak az épület hasznosítására, felújítására vonatkozó koncepciója, elképzelése. A második fordulóra kiválasztott pályázók közül azt hirdeti majd ki az önkormányzat nyertesként, aki „a legmagasabb összegű vételárra tesz ajánlatot „.

Elgondolkodtató az ügy. Ez az épület Budaörs nagyon régi, az 1800-as években épült emblematikus épülete, helyi védettséget is élvez. Ráadásul évtizedek óta itt működik egy nagy forgalmú gyógyszertár. Bár az orvosi rendelő és a gyógyszertár bérleti szerződéséhez azok lejártáig nem nyúlhat az új tulajdonos a pályázati kiírás szerint – de mi lesz azután, 2-3 év múlva?

A veszély fennáll, hogy a patika nem működhet tovább az évtizedek óta megszokott helyen – ha éppen az új tulajdonos úgy dönt. Vagy éppen a kertben is épít egy hatalmas épületet, tovább növelve a város zsúfoltságát…

Nagyon nagy kár lenne érte! Nem telne a felújításra Budaörsnek a  22 580 402 000 Ft-os büdzséből? Ilyen szegény a város, hogy a tulajdonát eladni kényszerül?

SzK

A pályázat ITT!

 

Megosztás