Budaörsi ifjak a Röpnapon

2022-06-29 | Budaörs
A Red Bull Röpnap egy nemzetközi rendezvény, utoljára 2012-ben tartották Magyarországon. Idén a BudaPart – Kopaszi-gát adott otthon a repülés szerelmeseinek és a kézműves repülőgépek versenyének.

„Az eseményt a kreativitás, a nevetés és a komplett őrület lengte körbe. »- olvashattuk egy beszámolóban.

A feladat egy házi készítésű jármű tervezése, megépítése és röptetése.

Ezen a versenyen egy jól összeszokott csapat vett részt, köztük ketten budaörsi fiatalok – Prohászka Zoltán és Horváth Péter.

Valamennyien egy 20 éves kollégiumi baráti társaság tagjai.

Már nem először indultak ezen a próbatételen. Évekkel ezelőtt első helyezést értek el 2002-ben Velencei tónál és 2005-ben az Omszki tavon megrendezett eseményen.

Most is alaposan előkészítették a repülő szerkezetet. Komoly számításokat végeztek a szárny profiljának kialakításához. Gyakran hajnalig dolgoztak a szerkezeten a fiúk. Igazi csapatmunka volt.

A fantasztikus ötlet az volt, hogy az egész konstrukciót egy kerékpárra helyezték. Így biztosítva volt a szükséges felgyorsulás.

Aztán elérkezett a nagy nap!Ahogy a fiaink felmérték a felhozatalt, a több gép eshetőségét, és megállapították, hogy jó esélyük van a győzelemre.

Lipka Balázs Biatorbágyról érkező csapattag, elismert kerékpárversenyző ült a nyeregbe és a rámpán hajtotta teljes erejéből a járgányt……akkor történt egy előre nem látható műszaki hiba. Leesett a lánc, a bicikli lendületből ment tovább. Így már lecsökkent a sebessége.

Az első csalódottság után a fiúk egymást vigasztalták.

Végül jó hangulatban távoztak a helyszínről. Hiszen nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.

s.k.

(A fotó: illusztráció)

Megosztás