Budaörsi kert sikere a Magyarország Legszebb Konyhakertje pályázaton

2022-11-17 | Budaörs
A budaörsi kertbarátok már nem először indultak a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos versenyen. Ezúttal Nagy Sándor Lászlóné kertje mini közösségi kert kategóriában kapott méltó elismerést.

Számos hazai településről érkeztek résztvevők Gödöllőre, a díjátadásra, köztük sok polgármester, akik támogatják a kertek ügyét településükön.

Jelen volt és beszédet mondott Tarpataki Tamás helyettes államtitkár, Sári Kovács Szilvia, az ötletgazda-programigazgató asszony, Karcag város alpolgármestere és Sárik Zoltán , Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szent István Campus főigazgatója.

A színvonalas díjátadó ünnepségen így méltatták a budaörsiek tevékenységét:

2. alkalommal kapott országos elismerést, ezért Megerősítő díjat vehet át Nagy Sándor Lászlóné és családja, Kovács Péter és családja, Varga Krisztián és családja, Doka Zsolt és családja, Tóth Bence és családjaakik Közösségi kategóriában érdemelték ki az országos díjat. (Ők művelik Ági kertjében a közösségi kertrészüket. s.k.) Nagy Sándorné Lászlóné a Covid idején 2020-ban saját kertjét alakította át úgy, hogy a kerttel nem rendelkező fiatal családoknak ajánlotta fel azt megművelésre. Jelenleg 4 családnak van a kertben veteményese. Részben magas ágyáson, részben hagyományos módon biztosítják a családjuknak a friss, vegyszermentes zöldség megtermelését. „

 

Nagyné Ági régóta dolgozik azon, hogy a budaörsi kertek termővé váljanak. Ezért fogadta örömmel, hogy önkormányzatunk elindított egy kezdeményezést a parlagon lévő, önkormányzati tulajdonban lévő kertek közösségi művelésbe adása céljából. Örömének és köszönetének hangot is adott a legutóbbi budaörsi közmeghallgatáson.

Most az Önkormányzat, a klímastratégiai céloknak megfelelően, reménykeltő kezdeményezést indított. A tulajdonában lévő telkeken közösségi kerteket kívánnak megvalósítani!

Vagyis nem hagyják parlagon az értékes területeket, nem építenek rá társasházakat, hanem átadják közösségi művelésre. Ezzel növelik a zöldfelületeket, a termőterületek nagyságát, és hasznos közösségi teret hoznak létre.

Örömmel számolok be a budaörsieknek arról, hogy már működik egy úgynevezett mini közösségi kert. 2020-ban a Covid járvány alatt felajánlottam a konyhakertem háromnegyedét fiatal, kerttel nem rendelkező családoknak. Ez a kezdeményezés jól működik, és példaként szolgálhat minden olyan idős, kerttel rendelkező tulajdonosnak, aki már nem győzi a kerti munkát, és segíteni szeretne lakótelepi fiatal családoknak.

De a Városházán felmerült új kezdeményezés példamutató, nagy lépés lenne! Köszönjük!

Kérdésem a város vezetői felé: Valóban megvalósulhat-e a város zöld céljait segítő ötlet a közösségi kert létrehozására? Van-e erős szándék az ilyen jellegű zöldítés megvalósítására? Belefér-e az elképzelésbe egy őszibarack fajtabemutató létrehozása? „ (Részlet)

Gratulálunk és további jó munkát, eredményes kertészkedést kívánunk.

s.k.

Megosztás