Budaörsi kertbarátok a jubileumi ünnepségen

2020-09-13 | Közélet
Rangos ünnepségre kapott meghívót a budaörsi Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Köre abból az alkalomból, hogy 50 éves a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége.

A rendezvénynek a patinás Stefánia Palota – Honvédelmi Kulturális Központ adott helyet. A jól szervezett eseményt a Budapesti Kertbarát Körök teremtették meg. Fővédnök: Nagy István agrárminiszter és az örökös fővédnök: Bálint György.

Többször elhangzott, hogy a járványügyi helyzet miatt szerényebb körülmények között tudják megtartani, bár ezt a napsütéses szombati napon nem lehetett érzékelni.  Kényszerűségből a kulturális központ szépen gondozott kertjében állították fel az országos terménykiállításhoz a bemutató asztalokat. Ez jó ötletnek tűnt, elképzelhető hogy hagyomány válik belőle.

 

A találkozó igazán családias hangulatban telt. A gyakori résztvevők nagy örömmel köszöntötték egymást. Mindenki mindenkit tegezett, érdeklődtünk egymás sikerei iránt. Meglátogattuk egymás asztalát, megszemléltük a gazdag termés – és termény készletet.

 

András Károly, a Budapesti Kertbarát Szövetség elnöke üdvözölte a jelenlévőket és megköszönte, hogy eljöttek. Továbbá hálás köszönetet mondott a szervezőknek, és a szponzoroknak.

A szövetség célja előmozdítani a családellátó kertek létrehozását, művelését hazánkban. Lényeges, hogy minél többen létesítsenek újra portájukon, házuk mellett, akár csak kisméretű haszonkerteket is, hiszen akár 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség, gyümölcs, gyógynövény és fűszernövény szükséglete. A családellátó kert gondozásakor jó levegőn vagyunk, mozgunk, ami jó hatású egészségünkre, és a mai rohanó világban idegállapotunkra is. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket nem kell megvenni, így a családi költségvetést is tehermentesíti a saját magunk által termelt termény. – hangzott el a megnyitón.

Már májusban megkezdték a szervezést.  Nagy volt a bizonytalanság. Tény, hogy sokan nem merték vállalni a részvételt, és lemondták a jelentkezést. De a budaörsiek mellett többek között eljöttek Gyöngyösről, Egerből, Békéscsabáról, Szigetszentmiklósról, Csömörről, Csepelről, Budafokról, Kispestről, stb.

A déli órákban került sor az ünnepségre a kényelmes színházteremben.  Újból felhívták a látogatók figyelmét a maszk használatára és a jegyeket úgy osztották ki, hogy minden második szék üres maradt. Az ünnepély a Himnusz elhangzásával kezdődött és a Szózattal ért véget. Mindenki örömére egy kisfilmet mutattak be az ország Bálint gazdájáról. Méltató beszédek hangzottak el, történetek az 50 éves egyesületekről.  A kiemelkedően jól működő csoportok díszoklevelet vehettek át. Egyéni kerteket is elbíráltak, filmet láthattunk a legszebbekről. A gondos gazdák ajándékokat vehettek át a Gardena kertészeti cég jóvoltából.

A szünet után kulturális műsorral folytatódott a délután.  Örömmel láttuk a budaörsi Monok Zsuzsa költő – és festőművészt a színpadon.  Kiállított munkáit is megtekinthették az érdeklődők.

 

Felléptek és vastapsot kaptak a Jászsági Hagyományőrzők, Lui, a világrekorder bűvész és illuzionista és a Keresztúri Szlovák Asszonykórus.

Egy jól telt nap elégedettségével búcsúztunk a kertbarátainktól így: Jövőre, veletek, ugyanitt!

s.k.

Fotó:V.J, s.k.

Megosztás