Budaörsi kertbarátok a Tengerész Múzeumban jártak

2022-06-18 | Budaörs
Tudta a kedves Olvasó, hogy kis hazánkban létezik Tengerész Múzeum? A kertbarátok ott jártak.Kertész József tagunk, aki maga is dolgozott a MAHART Tengerhajózási Üzemigazgatóságán, fedezte fel ezt a különleges múzeumot és megszervezte a látogatást.

Bár messze van a tengerektől és az óceánoktól, mégis ezeknek a különleges világát idézi fel az Egertől tíz kilométerre Makláron megnyílt Tengerész Múzeum.

Baráthné Bátai Beatrix kérésére  aki tudott, csíkos felsőrészbe érkezett.

A tulajdonos, Dobozi Gábor tengerészként fogadott Elmondta, hogy már ifjú korától erőteljesen vonzódott a tengerész szakma iránt, ezért több mint 36 évig járta a tengereket, az óceánokat, miközben több kontinensen is megfordult. Olyan hajókon dolgozott, melyekkel gabonát, kávét, kakaót, különböző fűszereket, gépeket és gyári berendezéseket szállítottak. Időközben sok tapasztalatot szerzett, és folyamatosan gyűjtögette a távoli népek, kultúrák emlékeit is.

-Tengerész vagyok a szó valódi értelmében. – vallotta -Hivalkodás nélkül szolgálom a hajózás nemes ügyét, a szellemet, ami őseinket is vezérelte. Harminchat év tengerész szolgálat után szélesebb körben is szeretném bemutatni azokat a tárgyakat, amelyeket tudatos gyűjtőmunkám eredményeként kerültek tulajdonomba. Nem egy különleges darab igazi ritkaság, amivel máshol nemigen találkozni. Bár e hivatás néha nehézséggel járt, de ha most kezdeném , újra ezt az utat választanám.

Már a portára belépve kellemes arborétumszerű kert fogadott. Sok-sok virág éppen teljes pompájában virágzott. A tavacska a vízililiomaiban gyönyörködtünk. A fák lombjai alatt enyhülésre találtunk. Aztán betértünk a pavilonba, ahol Dobozi úr saját készítésű nedűivel ismerkedtünk. A hölgyek tetszését leginkább a „tengerész álma” nevű ital nyerte el.

Ezután került sor a három teremből álló múzeum megtekintésére. Felsorolni sem tudnám a sok-sok látnivalót. Közben Gábor humorral fűszerezett történeteit szívesen hallgattuk.

Három tengerész és egy tengerészfeleség.

A bátrabbak még a világítótoronyba is felmásztak.

Jó szívvel ajánljuk a Tengerész Múzeumot családoknak, iskolai csoportoknak és minden érdeklődőnek.

Köszönjük Kertész Józsefnek ezt a különleges élményt.

Itt meséljenek a képek:

https://photos.app.goo.gl/cRyYPtooW12qoaxJ8

s.k.

Megosztás