Budaörsi költségvetés 2022

2022-02-09 | Budaörs
Februárban várható Budaörs 2022. évre vonatkozó költségvetésének elfogadása. Kapitány Gábor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt, a város Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának tagját kérdeztük a témával kapcsolatban.

M.: Mit lehet tudni, mi várható Budaörs 2022-es költségvetése kapcsán?

K.G.: Sajnos nem sokat tudhatunk. Ez abból fakad, hogy a korábbi évek jó gyakorlatát megszüntetve, a város jelenlegi vezetése nem készíttetett költségvetési koncepciót a 2022. évre. Persze ezt nem kötelező elkészíteni, de a képviselők ebből a koncepcióból tudtak tájékozódni arról, mik azok a fő rendezőelvek, amelyeket a költségvetés készítője kijelöl az adott időszakra. Emiatt csak tendenciákat tudunk vizsgálni, illetve a korábbi időszakok beszámolóira tudunk támaszkodni.

M.: Ezek szerint akkor Önök – mint helyi ellenzéki képviselők – előzetes egyeztetés, illetve információk nélkül indulnak neki a költségvetés vitájának?

K.G.: Igen, ez így van, de már megszoktuk, hogy érdemi egyeztetés nélkül teszik elénk a javaslatcsomagot. Ennek ellenére azt gondoltuk, hogy elébe menve a feladatnak, a teljesség igénye nélkül megfogalmazzuk javaslatainkat a tervezethez és ezeket képviselői igényként megküldtük a polgármesternek. A levélben jeleztük, hogy szívesen kibontjuk az általunk megfogalmazott tételek hátterét, csak azért, hogy ne érjen az a vád bennünket, ami korábban elhangzott, hogy nem ismerjük az általunk felvetett módosító indítványok hátterét.

M.: Lehet azt tudni, hogy mikor tették meg a javaslataikat és, hogy milyen választ kaptak?

K.G.: Természetesen nem titok, január végén küldtük el a levelet, válasz még nem érkezett.

M.: Felsorolná az olvasóinknak, hogy mik voltak a javaslataik?

K.G.: Szívesen megteszem, bár félek tőle, hogy túl hosszúvá válna a beszélgetés. Előzetesen annyit szeretnék elmondani ezzel kapcsolatban, hogy igyekeztünk minél szélesebb társadalmi réteget megcélozni, így a kisvállalkozóktól kezdve a tanulókon és a fiatalokon át a teljes lakosságot érintő kérdésekre igyekeztünk fókuszálni. Ilyen javaslatunk például az, hogy a korábban, a kisvállalkozások részére kiírt fejlesztési és munkaerő-megtartási pályázatot ismételten írja ki a város. Ezen túlmenően van még javaslatunk adócsökkentéssel kapcsolatban, építésüggyel kapcsolatban, hogy csak a fontosabbakat említsem.

M.: A korábbi költségvetési vitákban az a vád érte önöket, hogy nem jelölték meg azt, hogy mi lenne a fedezete az önök által felvetett témáknak. Most hogyan látja, miből lehetne finanszírozni az elképzeléseiket?

K.G.: Rettentően sok túlárazott és túltervezett költségvetési tételt szoktunk találni a korábbi költségvetésekben. Aki nyomon követi a város pénzügyeit, az jól láthatja, hogy – az évközbeni költségvetési módosításokat követően, ami a többletbevételek beemeléséről és a plusz költésekről rendelkezik – mindig marad több százmillió forint szabad költségvetési forrás. Ez az egyik lehetséges fedezet. Persze ezekhez a tételekhez nem szívesen nyúl a BFE-s többség, mert ezeket a ”konzervatívan tervezett” tételeket tudja rejtett tartalékként felhasználni. Van egy másik forráslehetőség is, amiről a legutóbbi televíziós vitáink egyikén is beszéltem, ez pedig az iparűzési adó 2021-es rekord bevétele. A tervezett éves bevétel már a III. negyedévben sok százmillió forinttal túlteljesült, ilyen formán van fedezete a kéréseinknek.

M.: Köszönöm a beszélgetést, a javaslataik részletezését szívesen fogadjuk a későbbiekben.

K.G.: Előre is köszönöm a lehetőséget.

(M)

Megosztás