Budaörsi nyugdíjasok a Magyar Zene Házában

2022-01-29 | Budaörs
A Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai mindig szívesen mennek el olyan helyszínekre, amely kis hazánk újabb értékeit mutatja be. Így csodáltuk meg a múlt év decemberében a Várban a Szent István termet. Ez év januárjában pedig a Magyar Zene Házába látogattunk el.

Már az épület bejáratánál örömmel fedeztük fel, hogy nem kivágtak fákat, hanem beépítették a meglévőket az előtérbe, mintha továbbra is a természetben sétálnánk. Az intenzív, aranyló színek pedig az állandó napsütés hatását keltik.

Zenei utazások térben és időben címet viselő kiállítást tekintettük meg. Interaktív módon, fejhallgató segítségével jártuk végig a modern technika vívmányait felsorakoztató ötletekkel bővített bemutatót. Valamennyi téma felsorolása is hosszadalmas lenne, ezért csak néhány példát ragadok ki.

Hallhattunk-láthattunk a zene gyógyító hatásáról, a magyar népzene gyökereiről, a több szólamú éneklés kialakulásáról. Palestrina (1525-1594) , a templomi zene kiemelkedő képviselőjének tablóján ezen a gondolaton akadt meg a szemünk: „Szépségében bűnös, szándékában erényes zene”.

A képzőművészeti alkotások is a muzsika világához kapcsolódtak.

Az „időutazásban” nem feledkeztek meg a 18. század nagy zeneszerzőiről, (Haydn, Bach, Mozart, Beethoven) Kiemelten mutatja be a tárlat Erkel és Liszt Ferenc alkotó egyéniségét, jelentőségét. Majd megjelenik a 20. század is, melynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. A következőkben láthatóvá válik a technológia fejlődésének hatása, a fonográftól a legmodernebb hanghordozókig és az elektromos hangszerekig, amelyek végig kísérik a mindent elsöprő populáris zenei stílusok térhódítását. A tárlat végére pedig eljutunk saját korunkig, annak zenei előadóit felsorakoztató pillanatképekig. Mindezt olyan érdekesen, színesen, tájékoztató jellegűen láthattuk, hogy megfogadtuk, újból eljövünk!

Sokat mondó felvételeinkből.

A rendezők üzenete:

A Magyar Zene Háza bármilyen zenei műfaj iránti vonzódással, bármilyen tudásszinttel, bármilyen interaktivitásra való nyitottsággal várja a látogatókat, korhatár nélkül!
Éld át a zenét!
Hallgasd a zenét!
Hozz létre zenét!
Tanulj a zenéről!
Tudj meg különlegességeket a zenéről!
Fedezd fel a zenét!
Kutasd a zenét!
Kísérletezz a zenével!

Ilyen volt.

Ilyen lett.

Végezetül hálás köszönetet mondtunk Török Marcsinak, aki a látogatást megszervezte, és a jegyeket előjegyzéssel megvásárolta számunkra.

Fotó: N. Anna, M. Gusztáv

s.k.

Megosztás