Budaörsi nyugdíjasok a vadlúd sokadalomban, Tatán

2022-11-27 | Budaörs
Az őszi és téli időszak a vadludak vonulásáról is szól, amelyre évről évre többen kíváncsiak. Így a budaörsiek közül is néhányan , akik már nem először vesznek részt az Öreg - tó körüli rendezvényen, ezúttal 26 -án, szombaton. A Tatai Vadlúd Sokadalom egy nemzetközileg is különleges esemény.

A vizek városában 22. alkalommal megrendezett eseményre ebben az évben is érdemes kicsiknek és nagyoknak is kilátogatniuk. A rendezvénysorozat egész héten át tart. A sokadalommal a távoli, északi tundrák üzenetét magukkal hozó több ezer vadludat köszöntjük. Akár 6 ezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. Az Öreg -tónál megpihennek, erőt gyűjtenek és folytatják az útjukat délnek. Mint a tájékoztatóból megtudtuk, az idén a környező szántóföldeken bőven találnak táplálékot, ezért kicsit el is híztak, sőt ellustultak.

Több egyesület is részt vett a szervezésben, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ifjúsági Tagozata.

Szerencsénk volt, mert amikor megérkeztünk, éppen akkor szállt fel egy nagy csapat.

A rendezvénysátorban színvonalas ismeretterjesztő filmet tekinthettünk meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének színes növény – és állatvilágáról.

Öröm volt látni az érdeklődő családokat, jöttek gyerekekkel, babakocsival. Számukra is készültek a szervezők a „Játszóház, természetismereti programmal” többek között játékos távcsöves madárkereséssel. Mindenfele vidám, élénk élet folyt.

A sátraknál madár- és természetvédelmi eszközök, könyvek, kiadványok és madárfestmények vásárlására nyílt lehetőség. Kézművesek, őstermelők, népművészek kínálták portékájukat. Ételben, italban sem volt hiány.

Mi sem maradtunk éhesek.

Ahogy megjósolták a szervezők, délután fél 4 fele megjelent a vadludak első csapata, utánuk még több. A hangjukat is hallottuk, sőt amikor a fülünk mögé a tenyerünkből kagylót formáltunk, még jobban hallottuk gágogásukat.

Már sötétedett, amikor hazaindultunk. Megfogadtuk, hogy jövőre is eljövünk a vadlúd sokadalomba.

s.k.

Megosztás